Енергийната криза и инфлацията в Германия стигна и до заведенията за обществено хранене в страната. Спадът на продажбите, съчетан с нарастващите разходи, кара голяма част от германските ресторантьори да се опасяват за самото съществуване на бизнеса си. Това съобщава вестник Die Welt, позовавайки се на проучване на услугата за резервации в ресторанти Resmio.

"За ресторантьорите вече е очевидно, че някои гости идват (все) по-рядко, поръчват си по-евтина зеленчукова супа, отказват се от хубаво вино и десерт, или изобщо престават идват", цитира изданието представителя на Resmio Кристиан Бауер.

Както се отбелязва в проучването, намаляването на бюджета на посетителите на заведенията за обществено хранене и свързаното с това осезаемо намаляване на посещаемостта, са най-належащите проблеми за този бизнес.

На второ място в списъка с причини за притеснения на ресторантьорите е, страхът от по-нататъшно покачване на цените на енергоносителите, което ще доведе съответно до поскъпване на хранителните продукти и готовите ястия. "Знаем за случаи, при които сметката за електричество на заведения е нараснала неконтролируемо - от около 5000 евро през май до около 11 500 евро през септември", казва Бауер. За да решат този проблем, заведенията се опитват да пестят електроенергия.

Германските компании все по-трудно получават кредити

Германските компании все по-трудно получават кредити

Най-тежко е положението в сферата на услугите

В тази връзка, според проучването, ресторантьорите намаляват температурата в кухните си. Някои фирми от бранша, които имат финансови възможности, взимат повече мерки в тази насока - купуват си енергийно ефективни кухненски уреди, правят изолации на прозорци и врати, обновяват отоплителните си системи.

"Обаче усилията на ресторантьорите за ограничаване на енергийните разходи едва ли ще са достатъчни, за да решат многобройните им проблеми", цитира вестникът Кристиан Бауер.

Според данните от проучването, около 40% от предприемачите от ресторантьорския бизнес в Германия ще бъдат принудени да затворят заведенията си ако не изцяло то поне временно, ако икономическата ситуация (скоро) не се подобри.

Инфлацията в Германия е най-висока от 25 години насам

Инфлацията в Германия е най-висока от 25 години насам

Ръстът през септември е 10 процента