За компаниите в Германия става все по-трудно да получат нови заеми, тъй като високата инфлация и опасенията относно енергийните доставки, разтърсват водещата европейска икономика.

Понастоящем, почти 25% от всички компании, които водят преговори за получаване на кредит, отчитат сдържаност от страна на банките, като това е най-високият процент от 2017 година насам. Такава е констатация от проучване на германския икономически института Ifo, пише БНР.

"Трудният икономически климат в момента кара банките да бъдат по-предпазливи", посочва Клаус Волрабе, ръководител на проучванията в института, предупреждавайки, че "без нови заеми, някои компании може да се борят за икономическото си оцеляване".

Сред доставчиците на услуги, впечатляващите близо 29% от компаниите, търсещи кредит, посочват, че банките не са склонни да им отпускат заеми. При фирмите от търговския сектор обаче, този процент е малко под 15%.

Общо взето, най-засегнати от посочената тенднця са микропредприятията и самостоятелно заетите лица. Около една от всеки две подобни фирми съобщава, че е трудно да получи заеми.

Германия върви към рецесия, с оглед на енергийната криза и съответно, нарастващите цени и затрудненията в доставките. Правителството прогнозира по-рано този месец, свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) на странат с 0,4% през следващата година.

Германия предупреди гражданите да се готвят за рецесия

Германия предупреди гражданите да се готвят за рецесия

Все пак се очаква германската икономика да нарасне с 1,4% през 2022 г.