Инфлацията в Германия се намира на най-високото си ниво от повече от четвърт век през септември, движена предимно от все по-високите цени на енергията, съобщават световните агенции. Потребителските цени са се увеличили с 10,9% на годишна база, съобщи Федералната статистическа служба.

Проучване на Reuters сред анализатори прогнозира ръст от 10%.

Германия пести енергия: това е забранено от септември

Германия пести енергия: това е забранено от септември

Германия има план за пестене на енергия, който влиза в сила от 1 септември. Какви мерки включва той, какво ще е позволено и какво - забранено? Ето кратък обзор:

Нарастващите цени на енергията, стимулирани от намаляващите доставки на газ от Русия, тласнаха инфлацията до върхове, невиждани от десетилетия. А огромната загуба на потребителска покупателна способност увеличава вероятността рецесия.

Позовавайки се на скока при цените на газа, четири водещи германски икономически института намалиха почти наполовина прогнозата си за икономически растеж за най-голямата икономика в Европа за тази година. За 2023 година прогнозата също е намалена - от 3,1% на 0,4% .

Германските потребители са започнали да променят поведението си при пазаруване поради скока в разходите за енергия, според проучване, публикувано от търговската асоциация HDE.

46 на сто казват, че са спрели да купуват определени продукти в резултат на по-скъпите цени, а 60% все повече се възползват от офертите на веригите, когато закупуват хранителни стоки.

Германия ще национализира стигналия до неплатежоспособност енергиен гигант Uniper

Германия ще национализира стигналия до неплатежоспособност енергиен гигант Uniper

Държавната помощ не даде резултат