Ostrołęka C трябваше да бъде последната нова голяма въглищна централа в Европа. Това обаче най-вероятно няма да се случи, след като двете ютилити компании, които изграждат централата, съобщиха, че са спрели финансирането на проекта, пише европейското бюро на Politico. Причините се крият във "важни фактори на пазара, както и заради трудността при намирането на външно финансиране", казват те.

Ostrołęka C трябваше да добави 1 гигават капацитет към мрежата от 2023 г. и е изправена пред глоби, ако не заработи навреме.

Но проектът за 6 милиарда злоти (€1,4 милиарда) изпита огромни трудности в намирането на подкрепа за изграждането си. След като бе анонсирана през 2016 г., Enea и Energa - и двете контролирани от държавата - не успяха да намерят външно финансиране заради растящия скептицизъм към въглищната енергетика. Застраховането също бе проблем, след като редица компании отказаха проекта, което накара компаниите да се обърнат към държавния застраховател PZU.

"Имаше силен политически натиск [за продължаване на проекта], но отдавна имаше въпроси, свързани с финансирането", казва анализаторът Александра Гавликовска-Фик. По думите ѝ, решението за спиране на финансирането е "символична стъпка".

Ютилити компаниите цитираха решение на Европейската инвестиционна банка през ноември, когато тя реши да спре финансирането за проекти, използващи изкопаеми горива, след 2021 г., както и новата Зелена сделка на ЕК, като причини за спиране на финансирането.

В същото време цените на квотите за въглероден диоксид се утроиха през последните три години до около €25 за тон и ще се повишават още повече.

Полша се противопостави срещу новата политика на Европейската инвестиционна банка и се отдели от целта на блока за климатичен неутралитет.

Според изчисленията на някои анализатори, проектът е изправен пред загуба от €1,7 милиарда, ако започне да работи. Кредитните агенции EuroRating и Fitch изразиха подобно мнение.

Enea и Energa не са се отказали напълно, като е възможно централата да започне да работи на природен газ, вместо на въглища. Министърът на енергийната инфраструктура на страната заяви миналата седмица, че решението ще бъде взето "скоро".

Правителствата в Полша отдавна оказват подкрепа за добива на въглищата и използването им за генериране на електричество. Около 70% от нужната електроенергия в страната идва от въглищата.

Местните миньори обаче се изправят пред все по-евтиния внос, а ютилити компаниите - пред все по-голям натиск да намалят емисиите. Въглищните централи пък се справят по-трудно със задачата да осигуряват студен резерв, спрямо газовите такива. Засега, природният газ отговаря за едва 6% от инсталирания капацитет. Макар че е по-чист от въглищата, Европейската инвестиционна банка и други институции все по-рядко финансират и такива проекти.

Апетитът на Полша към въглищата предизвика скандал с Чехия

Апетитът на Полша към въглищата предизвика скандал с Чехия

Но нито чешките заплахи, нито германските молби спират полската държавна компания