Решението на полската държавна ютилити компания PGE да продължи дейността на мина за кафяви въглища край чешката граница поставя Варшава в спор с Прага - обичайно близък съюзник по енергийните въпроси, пише Politico.

Настоящият лиценз на мината Turów изтича през април. Целта на PGE обаче е дейността да продължи до 2044 г., а дейностите да бъдат разширени и да достигнат едва 100 метра от границата.

Чешките и германските градове, които се намират на едва няколко километра от мината и от комините на 1,3-гигаватовата централна на PGE (седмата най-замърсяваща в Европа) са бесни. Очаква се мощността ѝ да бъде увеличена с още 450 мегавата още през тази година. Централата произвежда 8% от нужното на Полша електричество.

Идва ли краят на въглищата в Европа?

Идва ли краят на въглищата в Европа?

Много страни все още използват ТЕЦ-ове в енергийния си микс

Правителството в близкия чешки регион твърди, че разширението на мината ще лиши 30 хил. чехи от питейна вода. И подава жалба до Европейската комисия, според която полските власти са нарушили европравилата за трансграничното екологично въздействие. "Водната криза, причинявана от десетилетия на дейност на мината Turów вече се случва, казва Мартина Пута, областен управител на Либерец.

PGE твърди, че плановете за разширяване и продължаване на дейността са обсъдени с Чехия и Германия. Но признава, че водата в крайграничния град може да бъде засегната. Компанията обмисля изграждането на подземна стена, която да ограничи ефекта. Но това не успокоява чехите. Пута казва, че PGE "играе на рулетка с водните ни проблеми".

Мината създава напрежение сред иначе близки държави. Двете столици са на общо мнение по редица енергийни въпроси - от ядрената енергетика до компенсациите са спиране на въглищата.

Испания се приближава до живот без въглища по-бързо от очакваното

Испания се приближава до живот без въглища по-бързо от очакваното

През миналата година употребата на въглища в енергийния микс е едва 5%

Германия също не е доволна. Граничният град Цитау също се притеснява от замърсяването, както и от шума от въглищата. Градът се намира в провинция Саксония, миньорски регион, който обеща, заедно с останалата част от страната, да се откаже от въглищата до 2038 г.

Но нито чешките заплахи, нито германските молби спират PGE.

Плановете на държавната компания повдигат въпроси относно климатичните политики на Полша. Страната генерира 80% от нужната си енергия от въглища. Очаква се този дял да бъде до 62% до 2030 г. и 32% до 2040 г. Полша е единствената страна, която се отказа да постигне целите да се превърне във въглеродно неутрална до 2050 г.

В същото време страната ще получи най-големия дял, €2 милиарда, от фонд, който е част от Зеления пакт.

Планът за $48-милиарда, който трябва да "освободи" Германия от въглищата за 18 години

Планът за $48-милиарда, който трябва да "освободи" Германия от въглищата за 18 години

Но той ще струва скъпо на бизнеса в страната