От Галисия на север до Андалусия на юг, старите въглищни централи на Испания губят пара, разказва Bloomberg.

Иберийската нация намали употребата на най-мръсното изкопаемо гориво в енергийния си микс по-бързо от която и да е друга държава в западна Европа, като залага все повече на възобновяема енергия и по-чистия природен газ.

Въглищата, които задвижваха икономиката на региона през световни войни и периоди на икономически растеж, стават все по-голям трън в очите на политици и бизнес, които са под натиск да предприемат действия за ограничаване на глобалното затопляне.

"Бързаме, трябва да действаме бързо, всички трябва да го направят", казва главният изпълнителен директор на Iberdrola SA Игнасио Галан. Испанската ютилити компания планира да затвори завинаги последните си две въглищни централи още през тази година, като замени производството им с енергия от слънцето и вятъра.

Цената на въглищата могат да паднат до $50 за тон още тази година

Цената на въглищата могат да паднат до $50 за тон още тази година

Използването на изкопаемото гориво намалява

Делът на въглищата в енергийния микс на Испания намалява до 40-годишно дъно от по-малко от 5%. Само година по-рано той бе 14%, според данни на националния мрежов оператор Red Electrica SA. Рязкият спад е още един знак за това колко безпрецедентен е ръста в производството на чиста енергия, в комбинация с ниските цени на природния газ.

Испания очаква да се откаже от въглищата изцяло до края на десетилетието, а Великобритания - до 2025 г. Германия също върви в тази посока.

Испания е изгорила със 70% по-малко въглища през 2019 г., спрямо година по-рано, докато нивото в Германия намалява с 28%. Предварителни анализи сочат, че делът на въглищата в Европа намалява с 23% през 2019 г. и ще падне още през 2020 г.

RWE съкращава 25% от служителите си заради въглищата

Ютилити гигант в Германия съкращава 25% от служителите си заради въглищата

Компанията ще получи компенсация от правителството, но тя най-вероятно няма да е достатъчна