Една от най-големите германски ютилити компании, RWE AG, ще съкрати хиляди работни места. Причината се крие в решението на правителството да спре всички въглищни централи, пише The Wall Street Journal.

До 2030 г. компанията ще трябва да съкрати 6 000 работни места, или над 25 процента от общия брой служители. Федералното правителство обеща помощ в размер на почти €50 милиарда за регионите и работниците, засегнати от плана.

Трансформацията на цели индустрии към по-чисти горива е тежко предизвикателство за някои бизнес, дори и да създава нови възможности за растеж. Мощните автомобилни производители в Германия са в криза през последната година и половина заради решението им, макар и забързано от регулациите на Европейския съюз, да инвестират в електромобили.

Панел от експерти, назначен от правителството, препоръча миналата година изключването на въглищата от енергийния микс най-късно до 2038 г. Берлин и регионалните лидери обаче не успяха да постигнат компромис как да компенсират региони, в които въгледобива е значителна индустрия, както и операторите на централи.

Съдбата на въглищата ще бъде решена в Китай

Съдбата на въглищата ще бъде решена в Китай

През тази година се отчита спад на употребата им в света, движен от развитите икономики

Германия е единствената страна в света, която се отказва и от въглищата, и от ядрената енергия едновременно. Внезапното решение на канцлера Ангела Меркел да ускори спирането на АЕЦ в страна след трагедията във Фукушима през 2011 г. доведе до ръст на употребата на въглища. Сега Германия цели да генерира 65% от нужното си електричество от възобновяеми източници до 2030 г., при 42% днес.

Планът за извеждане от употреба на въглищата, представен в четвъртък, включва компенсации на стойност €40 милиона за провинциите Саксония, Саксония-Анхалт, Северен Рейн-Вестфалия и Бранденбург. RWE ще получи €2,6 милиарда от правителството към края на тази година, а за LEAG - най-голямата енергийна и минна компания в Източна Германия, ще получи €1,75 милиарда. Акциите на RWE затвориха с ръст от над 2%, макар че разходите на компанията най-вероятно ще надхвърлят компенсацията.

Според главния изпълнителен директор на RWE Ролф Шмитц разходите ще достигнат €3,5 милиарда.

Цената на въглищата могат да паднат до $50 за тон още тази година

Цената на въглищата могат да паднат до $50 за тон още тази година

Използването на изкопаемото гориво намалява