Световното търсене на въглища намалява през тази година за първи път от две години, тъй като Европа и Съединените американски щати обръщат гръб на въглищните си централи за сметка на евтиния газ и възобновяемата енергия, пише The Guardian.

Доклад на Международната агенция по енергетика посочва, че апетитът на света към въглища спада през 2019 г. заради рекордно намаление на въглищни централи - 3 процента по-малко през годината, което се равнява на употребата на изкопаемото гориво от Германия, Испания и Великобритания през цялата 2018 г.

Идва ли краят на въглищата в Европа?

Идва ли краят на въглищата в Европа?

Много страни все още използват ТЕЦ-ове в енергийния си микс

Рано е да правим прогнози дали спадът ще продължи, тъй като съдбата на въглищата е в ръцете на Китай. Въглищата остават и най-големият източник на електроенергия, като за половината употреба отговаря именно Поднебесната империя.

Докладът на МАЕ показва, че спадът се дължи на САЩ и Европа. Западните страни започват да разчитат все по-малко на замърсяващото гориво, като причините са други евтини алтернативи, като газ и възобновяема енергия, както и стагниращо търсене на енергия.

Но "това не е краят на въглищата", припомня Кеисуке Садамори, директор в МАЕ, тъй като търсенето в Азия продължава да расте, благодарение на силния икономически растеж и все повече домове, свързани към електропреносната мрежа.

"Делът на региона в генерирането на енергия от въглища се покачава от едва 20 процента през 1990 г. до почти 80 процента през 2019 г., което означава, че съдбата на въглищата зависят основно от азиатските столици", казва той.

Пазарът за $22 трилиона, който държи въглищата живи

Пазарът за $22 трилиона, който държи въглищата живи

Докато в Европа и Северна Америка тяхното търсене се понижава, в други региони то тепърва ще се удвои

МАЕ прави прогноза, че електричеството от въглища ще се покачи минимално между 2020 г. и 2024 г., по едва 1% на година. Така делът в световното генериране на енергия ще падне до 35% през 2024 г. до 38% през миналата година. "Въглищата изчезват от развитите държави, но продължават да растат в развиваща се Азия", посочва Садамори.

Следващата петилетка на Пекин обаче може да обърка прогнозите. В Поднебесната империя все повече се надигат гласове срещу мръсното гориво заради притеснения за качеството на въздуха и климатичните промени. "Ако Китай се промени, всичко се променя", казва той.

Любопитно е да се отбележи, че Индия върви наобратно на тенденцията в Азия и е напът да запише първи спад в използването на въглища в последните 45 години. Сред причините са "необичайно нисък растеж на търсенето на електроенергия и изключително високо производство от водни централи".

Възобновяемите източници на енергия скоро ще вземат короната на въглищата в най-голямата икономика

Възобновяемите източници на енергия скоро ще вземат короната на въглищата в най-голямата икономика

Следващата цел - системи за дългосрочно съхранение на електроенергия