Въглищата, които дълго време бяха кралят на електрическата мрежа на Америка, скоро ще бъдат свалени от престола си, благодарение на възобновяемите еизточници на енергия, пише CNN.

Делът на слънчевата и вятърната енергия расте толкова бързо, че през 2021 година САЩ за първи път може да регистрира по-голямо производство на електроенергия от ВЕИ, отколкото от въглища. Това показват прогнозните данни на Института за енергиен икономически и финансов анализ.

Това достижение се движи от огромния растеж на съоръженията за слънчева и вятърна енергия, както и от колапса на твърдото гориво. Междувременно миналата седмицата ООН предупреди, че държавите не полагат достатъчно усилия срещу климатичните промени. Според анализатори пък тези резултати са показателни, че следващият етап от енергийния еко преход е много близо. Това се дължи също така и на силното намаление в използването на въглища, което се случва с пъти по-бързо от очакваното.

Murray Energy Corporation обяви фалит

Най-голямата компания за добив на въглища в САЩ обяви фалит

Робърт Мъри губи "короната" във въгледобива

От десетилетия въглищата са краля в енергийната индустрия. Но в комбинация опасенията за околната среда, изсичането на горите и конкуренцията от алтернативните източници предизвикаха рязък спад на използването на твърдото гориво.

Въглищата осигуряват около половината от производството на енергия в Америка между 2000 и 2010 година. Въпреки това, използването им започва рязко да намалява в края на последното десетилетие поради изобилието от евтин природен газ. Въглищата са детронирани от природния газ през 2016 година според официални данни.

Въпреки обещанието на президента Доналд Тръмп за индустрията, от повече от година спадът само се понижава. Това беше подчертано от фалита на Murray Energy миналия месец - най-голямата частна американска компания за добив на въглища.

Американските енергийни компании бързо се оттеглят от старите въглищни централи и ги заменят с вятърни и слънчеви такива. Комунални компании като PSEG и Xcel Energy, които дълго разчитаха на въглищата, сега вече обещават да доставят електроенергия без големи въглеродни емисии.

Най-голямата централа на въглища в Западните щати Navajo Generation Station беше затворена за постоянно миналата седмица. Спирането означава, че електричеството в Южна Невада вече не се осигурява от въглища.

Очаква се американските електроцентрали да използват по-малко въглища през следващата година, отколкото във всеки един момент от 1978 година насам. Това ще доведе до спад на пазарния дял на въглищата под 22% в сравнение с 28% през 2018 година. А това прави съществуващите въглищни централи още по-малко рентабилни.

Невиждан спад на използването на въглищни централи през 2019

Невиждан спад на използването на въглищни централи през 2019

Намалението се дължи от една страна на по-малкото използване на такава електроенергия заради намаляващия икономически растеж в Азия, както и заради общия възход на алтернативите

Тази тенденция се развива и в чужбина. Глобалното производство на електроенергия от въглища е на път да падне с рекордните 3% през 2019 година според CarbonBrief. Този спад е обусловен от рекордни стойности, които достигнаха държави като Германия и Южна Корея. Принос има и първият регистриран спад в Индия.

Редакторът и анализатор в IEEFA Денис Уамстед прогнозира, че 2021 година ще бъде "годината на трансформацията" в САЩ - въглищата ще бъдат заместени от възобновяеми енергийни източници. А дори и това да не стане през 2021 година, със сигурност ще се случи през 2022 година.

Този преход вече се осъществи в Тексас, където въглищата имаха доста висок дял. През първата половина на тази година вятърната енергия надмина въглищата за първи път в историята на Тексас. Вятърът съставлява едва 0,8% от мощността на Тексас за 2003 година. Днес този процент е 22%, а делът на въглищата - 21%.

Въпреки тези постижения обаче критиците на възобновяемите източници продължават да отбелязват, че нито вятърът, нито слънцето дават енергия винаги. Това е причината днес експертите да се надяват за по-голямо внимание върху системите за съхранение на енергия, които могат да държат чистата енергия, колкото е необходимо.

Великобритания скоро ще остане без нито една въглищна централа

Великобритания скоро ще остане без нито една въглищна централа

Преди само шест години въглищата отговаряха за 40% от енергийния микс. През 2018 г. този дял падна до 5%