Бавната смърт на американската въгледобивна промишленост принуди най-голямата частна компания за въгледобив в САЩ Murray Energy Corporation да подаде молба за защита от фалит.

Фалитът на компанията се очаква от години, пише CNN. Наскоро тя не успя да извърши плащания на заемодатели и сключи споразумение за отстъпка, което й купи време да договори преструктуриране.

Гратисният период обаче дойде и си отиде, а Murray Energy не успя да плати сметките си.

Все пак от компанията информираха, че е постигнато споразумение с кредитори за преструктуриране и тегленето на нов заем в размер на 240 милиона долара.

Ако това стане факт, дългът на компанията ще нарасне до 2,7 милиарда долара. В същото време кредиторите ще притежават 60% от фирмата.

Идва ли краят на въглищата в Европа?

Идва ли краят на въглищата в Европа?

Много страни все още използват ТЕЦ-ове в енергийния си микс

Робърт Мъри, "който се самопровъзгласи за крал на въгледобивната промишленост", както пишат авторите на агенцията, беше заменен като изпълнителен директор. Новият такъв е Робърт Мур, докато Мъри ще остане като председател на компанията.

"Въпреки че подаването на фалит не е лесно решение, това стана необходимо, за да се получи достъп до ликвидност и извеждане на компанията до най-добра позиция за нея, нейните филиали, както и за бъдещето на нашите служители и клиенти", казва Робърт Мъри в изявление.

Компанията не е единствената в сектора, която изпада в несъстоятелност. Заради намаляващата роля на въглищата в енергийния сектор само в рамките на последната година общо 8 компании са изпаднали в същата ситуация.

Последната въглищна централа ще бъде построена скоро

Последната въглищна централа ще бъде построена скоро

Енергийната индустрия, с финансовите си решения, предрича скорошен край на тази ера