Защитниците на изкопаемите горива имат един любим аргумент срещу тези, които прогнозират преминаване към възобновяема енергия в световен мащаб: въглищата никога не са били толкова популярни.

Аргументът не е лош, защото е точен. Въпреки че енергията, произведена от въглища, намалява с близо четвърт в Европа и с над 40 процента в Северна Америка през последното десетилетие, в Азия тя расте с 63 процента, пише Bloomberg.

Тенденцията прави амбициите да намаляване на глобалното затопляне до 1,5 градуса трудно изпълними. В точно този момент в света се изграждат въглищни централи с мощност 236 гигавата, според Global Coal Plant Tracker.

Но изглежда промяната вече е тук. Крайните инвестиционни решения за въглищни централи са намалели с три четвърти през последните три години - от 88 гигавата през 2015 г. до около 22 гигавата през 2018 г, сочи доклад на Международната агенция по енергетика, публикуван тази седмица.

Защо климатът се нуждае от ядрената енергетика?

Защо климатът се нуждае от ядрената енергетика?

Ако всички атомни централи в САЩ бъдат затворени, въглеродните емисии ще се увеличат с еквивалента на 47 милиона допълнителни автомобили на пътя

Значението на тези данни не е напълно ясно, докато не посочим и какъв е темпът на затваряне на въглищни централи: 30 гигавата през миналата година. Така се оказва, че е затворен по-голям капацитет, отколкото е взето решение да бъде изграден. И това със сигурност е първият път, в който това се случва от 19 век насам.

Пикът на използване на въглища може би е близо. "Ако темпът на затваряне остане същия, ще достигнем пика през 2021 г.", казва Тим Бъкли, директор в Energy Economics and Financial Analysis.

Разбира се, изгражда се капацитет от 236 гигавата, но съобщените вече планове за спиране на централи компенсират почти всички тях. Дори Китай - която отговаря за почти половината ново строителство със 129 гигавата, забавя темп. Страната затваря между 5 и 10 гигавата всяка година и през 2018 г. е добавила нетно едва 4 гигавата.

Възобновяемите източници генерират повече електричество от въглищата за първи път в историята на САЩ

Възобновяемите източници генерират повече електричество от въглищата за първи път в историята на САЩ

Това се случи през април

Пик на капацитета не означава задължително пик на търсенето. Утилизацията на централите е на ниски нива заради твърде високи инвестиции и конкуренцията от възобновяемите източници и газа. Те карат централите да спират работа все по-често и за по-дълги периоди.

Великобритания, например, изкара цяла седмица без въглища. В страни като Индия и Китай, където потреблението ще расте, произведената от въглища енергия също ще върви нагоре.

Но голямата картина посочва, че енергийната индустрия залага на рязко намаляване на употребата на въглища. Годишните крайни инвестиционни решения вече са под нивото, за което Международната агенция за енергетика очакваше, че ще бъдат след седем години - приемайки, че политиците ще направят все някакъв опит за намаляване на употребата на въглища. Така че краят на въглищата не е тук все още. Но енергийната индустрия смята, че този момент ще дойде скоро.

Последната мина за въглища в Германия спира работа

Последната мина за въглища в Германия спира работа

Край на една епоха