В петък мината за въглища в Ботроп ще бъде официално затворена в присъствието на политици и други лица. Президентът на Германия ще получи последното парче, изкопано в най-голямата европейска икономика, маркирайки прехода на страната от горивото, помогнало за икономическото и политическо развитие на държавата през последните повече от два века.

Решението за спиране на добива на въглища през тази година бе взето още през 2007 г., но трябва да признаем, че индустрията просрочи времето си с десетилетия. Мините като Prospel Haniel, която остана последната активна, работеше само и единствено благодарение на огромни държавни субсидии, които струваха на германските данъкоплатци над €40 милиарда от 1998 г. насам.

Най-спорната мина за въглища в света е все по-близо до първа копка

Най-спорната мина за въглища в света е все по-близо до първа копка

Проектът е в Австралия и може да отключи още подобни в басейн с размерите на Великобритания

Германия все пак ще продължи добива на лигнитни въглища. Но централите, които ги използват, са мръсни и затварянето им е единственият вариант, за да изпълни страната своите екологични цели до 2030 г.

Създадена по-рано т.г. комисия ще трябва да реши още колко време ще останат отворени мините за този тип въглища.

За Ботроп и региона затварянето на мините няма особено тежки икономически последици, основно заради споразумението между правителството, индустрията и синдикатите. Всеки миньор на възраст над 49 г. може да се пенсионира рано, а за по-младите има работни места: безработицата в Ботроп пада от години и сега е едва 6,3 процента.