Най-спорният въглищен проект в света е все по-близо до първа копка. Той има потенциалът да отключи един от най-големите ресурси в света, но в същото време дебатът около бъдещето му е изключително разгорещен, пише Bloomberg.

Изчислява се, че басейнът Галилея, който е с размери около 250 хил. кв. км (колкото е размерът на Великобритания), има потенциал да удвои износа на въглища на Австралия, ако бъде изцяло разработен.

Adani Group, собственост на индийския милиардер Гаутам Адани, ще финансира изцяло сама проекта, като изгради и инфраструктура, включително жизненоважна железопътна линия, чрез която въглищата ще достигат пристанищата. Според Международната агенция по енергетика, успехът на този проект ще преодпредели и съдбата на други подобни в Галилея, включително на индийската GVK Group, както и Alpha Coal на австралийската милиардерка Джина Райнхарт.

Полша планира да добива още въглища, за да намали вноса

Най-големият производител на въглища в ЕС иска да добива още, за да намали вноса

Държавата търси чужди инвеститори за нови минни проекти

Австралия вече е вторият най-голям износител на въглища, допринасяйки за над 200 милиона метрични тона на година. Ако проектът Carmichael на индийския милиардер, се случи, това ще бъде въпреки продължилата десетилетия опозиция на редица природозащитни групи.

Междувременно на световната сцена натискът за намаляване на използване на въглищата се увеличава. ООН иска употребата им да спре до 2050.

Компаниите в сектора и често трябва сами да финансират проектите си, тъй като банките все повече отказват да инвестират във въглища. Рискът е, че енергията от възобновяемите източници става все по-конкурентна. В Индия, където Адани планира да изнася голямата част от въглищата, генерирането на ток от вятър и слънце вече е по-евтино.

Милиардерът се надява да започне проекта преди изборите през следващата година, когато може да се окаже, че основната опозиционна партия на Лейбъристите ще сформира кабинет. Партията се обяви против проекта, но все още не е ясно дали ще го блокира, ако има властта, заради огромния брой нови работни места, който той ще създаде.

Въпреки високите екологични разходи, Европа все още разчита на въглищата

Въпреки високите екологични разходи, Европа все още разчита на въглищата

Те остават най-евтиният източник на енергия на Стария континент