Въпреки нарастващата екологична такса за изкопаеми горива, търсенето на въглища в Европа е по-силно от всякога.

Най-високите цени на въглеродните емисии за последното десетилетие оскъпиха природния газ, обезкуражавайки електроцентралите да се откажат от въглищата. В резултат на това търсенето остава силно за най-мръсното изкопаемо гориво на континента, който прави най-много, за да изчисти икономиката си.

През тази седмица цените на въглищата достигнаха най-високата си стойност от 5 години, посочва Bloomberg.

Въглищата в Европа не са били толкова скъпи от 2013 година насам

Въглищата в Европа не са били толкова скъпи от 2013 година насам

Китай задвижва повишението на цената

Газовите фючърси ще трябва да се понижат с повече от 20%, преди въглищните електроцентрали да станат нерентабилни въз основа на текущите пазарни цени на горивата и електроенергията, според Георги Славов, ръководител на изследването в брокера Marex Spectron.

"Това е много малко вероятно, поне през ноември. Няма правдоподобни сценарии, които да направят въглищата твърде скъпи", заяви Славов пред Bloomberg.

Въглищата с дълъг срок на доставка в Европа са готови да изпреварят около 100 долара за тон за първи път от 5 години, повишавайки цената на електроенергията на континента. Те вече надхвърлха това ниво при договорите с по-кратък срок на доставка.

Полша се насочва към възобновяемата енергия

Един от най-големите замърсители в Европа се насочва към чистата енергия

Тя вече е много по-изгодна от въглищата

Търсенето на въглища в Китай и Индия привлича товари, които иначе ще пристигнат във фабриките в Западна Европа от Холандия до Германия. Договорите с дълъг срок на доставка в Ниската земя се възстановиха от загуби в началото на годината, за да нараснат с почти с 13%, вдигайки се заедно с газа и петрола.

Газовите електроцентрали, китайските вносители на втечнен природен газ и складовете за съхранение в континентална Европа се състезават за едни и същи пратки, подхранвайки поскъпването на по-чистото гориво.

Няма много свободни обеми газ, които да бъдат доставени и да заменят въглищата, поради увеличаването на таксите за въглеродни емисии.

Въглищата още са №1 в енергетиката: Кои страни добиват най-много?

Въглищата още са №1 в енергетиката: Кои страни добиват най-много?

Те осигуряват 40% от световното производство на електроенергия

Китайският внос на въглища достигна 29 млн. тона през юли, което е най-високото ниво от 2014 г. насам, докато производството на електроенергия в страната достигна рекордните 640.02 млрд. киловатчаса.

Вносът на въглища в световен мащаб ще достигне рекордни нива от 1.01 млрд. тона тази година, надхвърляйки нивото от 2013 г., което е малко под 1 млрд. тона, смята Гийом Пере, основател и директор на изследователската компания Perret Associates.

"Пазарът на въглища е изправен пред структурен недостиг" на инвестиции, включително в мини и логистика, каза Пере, цитиран от Bloomberg.