Въглищата са изправени пред още една тежка година в Европа, след като природният газ става все по-предпочитан в региона, а политиките за чиста енергия намаляват търсенето на мръсното изкопаемо гориво, пише Bloomberg.

Използването на въглища сред седем европейски икономики намаля до историческо ниско ниво през миналата година, сваляйки цените с почти една трета до $62 за тон. Прогнозите за 2020 г. също са мрачни, а S&P Global Platts и Capital Economics предвиждат цените да паднат до около $50 - най-ниското ниво от четири години.

Прогнозите са поредната индикация за продължаващото намаляване на използването на въглища само година, след като изкопаемото гориво достигна цена от $100 за тон. Целта на Европа за намаляване на въглеродните емисии, заедно с все по-евтината енергия от вятъра и слънцето, както и спада на цените на природния газ, сочат за драстично намаляване на централите, които използват въглища.

През по-голямата част от миналото десетилетие по-печелившата стратегия за Германия, най-голямата икономика в региона, бе използването на въглища, а не на газ. Миналата година това обаче се промени, след като вноса на втечнен природен газ и мекото време натиснаха надолу цените на по-чистото гориво, окуражавайки централите да се откажат от въглищата.

Част от причината е излишъка на природен газ в региона, благодарение на доставките на LNG. Излишъкът може да се увеличи още повече, след като миналия месец Русия и Украйна постигнаха споразумение за продължаване на доставките към Европа. Изграждането на още един тръбопровод до Европа - "Северен поток 2" - се очаква да завърши тази година, макар че САЩ наложиха санкции на проекта. Тази седмица бе открит и "Турски поток".

Съдбата на въглищата ще бъде решена в Китай

Съдбата на въглищата ще бъде решена в Китай

През тази година се отчита спад на употребата им в света, движен от развитите икономики