Компанията-майка на Facebook - Meta Platforms, продължава с масовите съкращения. Този път засегнатите са инженери и технологични екипи, съобщава Reuters. А причината: част от усилията на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг да подобри изпадналия в криза и финансова уязвимост бизнес, който да се издигне отново тази година.

Припомняме, че през март Meta стана първата голяма технологична компания, която обяви втори кръг масови съкращения на служители, който трябва да се състои на три основни етапа в рамките на няколко месеца и ще засегне 10 000 служители.

За Meta, Microsoft и Disney метавселената се оказва (много) скъп провал

За Meta, Microsoft и Disney метавселената се оказва (много) скъп провал

Компаниите вече не вярват, че виртуалните светове са бъдещето на интернет

Новите уволнения, макар и очаквани, предизвикаха притеснения сред служителите на Meta. Те бяха темата на най-популярните въпроси, публикувани във вътрешен форум на компанията на 19 април, преди предстояща среща със служителите.

"Разбихте духа и увереността в ръководството на много служители със силно представяне, които работят усилено. Защо да оставаме в Meta?", пише един от служителите, цитиран от Reuters.

Снимка 595335

Източник: GettyImages

Въпросът ме у свързан с коментар на Марк Зукърбърг от2022 година, в който той призовава служителите да работят "по-усърдно, за да отговорят на предизвикателствата пред бизнеса на компанията-майка на Facebook и Instagram.

Първият кръг от съкращения в Meta засегна над 11 000 души, или 13% от работната сила по онова време и предшестваше съкращенията в други големи технологични компании, които се разделиха с хиляди служители след бума по време на пандемията на дигиталната реклама и облачните услуги.

С преструктурирането Meta се отказва и от проекти с по-нисък приоритет и намалява слоевете при ръководителите на средно ниво.

Facebook става (и) платен: Ето защо

Facebook става (и) платен: Ето защо

Социалните платформи на Meta започват най-опасния експеримент в историята си