Завод с близо 60-годишна история е обявен за публична продан от Националната агенция по приходите (НАП). Става въпрос за завода за леярско производство и машиностроене в Долна Оряховица - "Бронз" ООД.

Търгът ще се състои на 13 септември 2023 г. при определена начална цена от 2 660 185 лв. за продажба на имуществото - земя и сгради. По това дело на публичен изпълнител вече са извършвани предходни продажби и е продаден недвижим имот, представляващ масивна сграда - столова и кухня, както и апартамент, който е бил собственост на дружеството, намиращ се в центъра на Долна Оряховица, по който е била наложена възбрана от ЧСИ, припомня регионалният сайт RegNews.net.

ЧСИ разпродава имуществото на производителя на салфетки "Лотос"

Само за месец: Втора фабрика за хартия затъна в дългове и фалира

След фалита на завода за хартия в Белово

Заводът, който навремето даваше препитание на стотици хора от региона, поетапно сви значително производството си и след поредица преструктурирания стана част от "Бронз" ЕООД - София от групата на "Ви Веста Холдинг". На 16 май тази година е открито производство за ликвидация на дружеството, която трябва да приключи до 7 март 2025 г. В момента тече 6-месечен срок за предявявания на вземания от кредиторите. Сред тях са и работниците, но те се конкурират с държавата, общината и заемодатели на фирмата.

Работещите в производствената база коментирали пред регионалната медия, че до последно е имало производство, което е реализирано в Испания. Хората казват, че всичко в цеховете вече е изнесено и продадено за скрап.

Фабриката "Премиер" в Ботевград фалира, ЧСИ разпродава имуществото й

Първата частна фирма на територията на Ботевград фалира, ЧСИ разпродава имуществото й

Компанията притежава марките "Премиер" и "Дядовата къща"

Но работниците не са получавали заплати, като периодът без възнаграждения е различен за всеки един, но по-голямата част имат да вземат пари за 6-7 месеца. Според ведомостите дължимите заплати са около 160 000 лева, а освен това дружеството дължи осигурителни вноски и данъчни задължения на работниците към държавата.

Потърсихме за коментар завод "Бронз", но до публикуването на статията такъв не беше получен на редакционната поща.