Китайската Transsion е продала 200 милиона телефона в Африка през последното десетилетие, възползвайки се от инфраструктурата, проправена от китайското правителство. Сега е изправена пред недостатъците.

Без значение колко телефони продавате, Ю Уейгюо е наясно, че е трудно да се спазва график, когато правителството обяви военно положение. По време на осемте си години в Етиопия, Ю помага на малко известната компания Transsion Holdings, собственик на китайската марка Tecno Mobile, да се превърне във водещия производител на мобилни устройства в Африка.

След като продава най-малко 200 милиона телефона на континента, той избира покрайнините на столицата на Етиопия - Адис Абеба, като място за производствено предприятие. Заводът от 26 000 кв. м трябва да произвежда по 2 млн. телефона месечно от юли, но нещата не вървят по план.

Фабриката на компанията в Етиопия

Източник: Transsion

Фабриката на компанията в Етиопия

Управляващата коалиция в Етиопия обяви извънредно положение в средата на февруари след като изненадващата оставка на премиера Хайлемариам Десален дестабилизирала останалото от автократичния режим. За Transsion падането на властта е урок за риска.

Компанията се възползва от китайската дипломация на чековете в Африка, но сега е изправена пред недостатъците: общественото недоволство срещу влошаващото се неравенството и репресиите. "Има много неща, които не могат да бъдат контролирани в Африка. Понякога плановете ви не работят", отчита Ю.

Да се ​​каже, че Transsion и нейните телефони са малко известни извън Африка е подценяване. Tecno никога не е бил сред най-добрите 10 марки смартфони в Китай и не се продава в САЩ или Европа. Въпреки това компанията, която го произвежда, държи 30% от пазара на телефони в Африка, следванa от Samsung с 22%, според изследователската фирма Canalys.

Camon CM е един от най-добрите смартфони на Tecno

Източник: Transsion

Camon CM е един от най-добрите смартфони на Tecno

Самотният основател 44-годишният Жу Жаоджиян контролира частната компания чрез редица свързани с нея фондове, както и някои инвестиции, подкрепяни от правителството. Той има планове в бъдеще дружеството да стане публично.

Издигането на Transsion в Африка идва в момент, когато континентът претърпява бърза трансформация, дължаща се в значителна степен на сближаването на технологиите, търговията, урбанизацията и огромния размах на китайските инвестиции, включително 60 милиарда долара от 2016 г. насам.

"Това, което въплъщава Transsion, е нещо като прочит на китайската държава, чието начало през 90-те години на 20-ти век забелязва възможността, която Африка представлява. Transsion имаше дисциплина и упоритост, които й позволиха да постигне резултати", смята Хауърд Френч, автор на книгата "Вторият континент на Китай: Как 1 милион мигранти построиха нова империя в Африка".

Transsion е водещ доставчик на телефони в Африка и Близкия изток

Transsion е водещ доставчик на телефони в Африка и Близкия изток

Произходът на компанията е скромен. Основана през 2006 г., тя изгражда африканския си бизнес върху евтин хардуер и софтуер, съобразени с клиентите, които отдавна са пренебрегвани от компании от САЩ, Европа и Япония.

На първата монтажна линия на Transsion в Етиопия Ю и още 5 китайски мигранти сглобяват телефони на приземния етаж на триетажна вила в центъра на града. "Мястото беше много малко, но имахме всичко необходимо, за да произведем мобилен телефон", спомня си той.

Ю продава първите си 2000 сгъваеми телефона Tecno в насипно състояние на местните дистрибутори. Цената му е с поне 10% по-ниска от тази на конкурентите му в диапазона от 20 до 50 долара, според оценките на анализаторите, и обещава да поеме обслужването на клиентите, включително ремонтите. След няколко месеца, когато търсенето достига десетки хиляди, той премества производството от вилата в подходяща фабрика и започва да се съсредоточава върху персонализирани функции.

"Мисли глобално, действай локално" - девизът на компанията

Източник: Transsion

"Мисли глобално, действай локално" - девизът на компанията

Transsion добавя слотове за множество SIM карти и улеснява клиентите да превключват между безжичните мрежи, спестявайки пари. Китайските инженери разработват софтуер на камерата, който може по-добре да показва по-тъмния тен. Липсата на електрическа инфраструктура пренасочва вниманието към по-дълъг живот на батерията.

"Това са т. нар. микро-иновации. Това, което ни направи различни, беше, че от самото начало направихме продукт само за африканския пазар", Ариф Чоудри, стар служител на Transsion, който вече отговаря за експанзията в Латинска Америка, Индия и Югоизточна Азия. Компанията твърди, че има около 5000 служители в Африка, а според Чоудри повече от 90% от тях са местни жители.

Компанията се разширява в цяла Африка и в моделите от по-висок клас. Днес на нея вече не се гледа като на имитатор. В танзанийския град Моши собственикът на Tecno Никодимас Гобре казва, че е похарчил 160 долара за силната камера, дългия живот на батерията и модерния външен вид на Camon CX. Сега 1 на всеки 6 души на континента е клиент на компанията, а успехът на Transsion помогна за привличането на Huawei и Xiaomi, китайските звездни марки телефони.

Смартфоните на Tecno са истински хит в Африка

Източник: Getty Images

Смартфоните на Tecno са истински хит в Африка

"Tecno променя разказа, че африканците не могат да си позволят смартфони. Facebook, WhatsApp, Instagram - всички тези приложения дължат голяма част от успеха си на Tecno", смята Мбвана Алий, инвеститор в рисков капитал, чийто фонд Savannah се фокусира върху местните интернет стартъпи.

В Етиопия е по-неясно дали Transsion ще се възползва от растящото търсене сред най-големите етнически групи в страната - Оромо и Амхара и дали фирмата, изграждаща бизнеса си под репресивния режим, ще страда от усещането за уют. "Струва ми се наистина невероятно как агенциите, инвеститорите и правителствата на Китай продължават да популяризират Етиопия като инвестиционна дестинация. Премислете внимателно", казва Гамечу Ибрахим, активист в Oromia.

Смартфоните Tecno съчетават модерни технологии и достъпна цена

Източник: Tecno Mobile

Смартфоните Tecno съчетават модерни технологии и достъпна цена

Ю не мисли по този начин. Той твърди, че Transsion носи мобилна и интернет връзка на страната и наема и обучава местните жители, помагайки за икономическия растеж. "Политическата стабилност е огромна грижа", признава той, но остава оптимист. Предприемачът твърди, че Transsion инвестира в дългосрочен план, а новата фабрика в Адис Абеба може да заработи до август, независимо кой управлява страната.

Според някои експерти би било разумно Tecno да обърне по-голямо внимание на политиката. "Китайското правителство и фирмите като цяло установяват връзки само с управляващото правителство. Те се занимават малко с опозиционните партии. Това може да се окаже проблем в бъдеще", твърди Жан-Пиер Кабестан, съавтор на "Танзанийско-китайско приятелство за всички времена в епохата на многополюсността".