Норвегия глоби телекомуникационния оператор Telenor със 788 млн. норвежки крони (97 млн. долара). Санкцията, която е една от най-големите в историята на страната, е наложена от държавния антимонополен орган заради злоупотреба с господстващо положение, съобщават норвежки медии.

Глобата е резултат от 6-годишно разследване, което стига до извода, че компанията е действала умишлено, за да попречи на създаването на трета мобилна мрежа в страната.

Мрежата е разработвана от местния телеком Network Norway и Tele2 от 2007 г., но докато бъде изградена, Telenor е трябвало да съдейства на двата оператора и да им предостави достъп до мрежата си в районите, в които още нямат собствено покритие.

Според регулатора в периода от 2010 до 2014 г. водещият норвежки телеком съзнателно е налагал много високи такси за използване на мрежата си, за да намали печалбата на конкурентите си и да унищожи всички икономически стимули за тяхното начинание.

Одитът установява също, че Telenor сключва ексклузивни сделки с 4 мобилни оператора, ограничавайки възможностите на третата мобилна мрежа да намери клиенти.

"Органът по конкуренция стигна до заключението, че компанията умишлено е попречила на развитието на трета мобилна мрежа в Норвегия", заяви директорът на регулатора Ларс Сьоргард.

По думите му това е сериозно нарушение на закона за конкуренцията, когато господстващите играчи по този начин предотвратяват създаването на конкуренти. Първоначалната глоба е 906 млн. норвежки крони (111 млн. долара), но впоследствие е намалена на 788 млн. норвежки крони (97 млн. долара).

Telenor обаче оспорва решението на антимонополния орган и ще го обжалва. "Работихме добре с органа по конкуренцията и организирахме работата си по целия път. Ние не сме съгласни, че сме нарушили Закона за конкуренцията", казва Берит Свендсен, управляващ директор на Telenor Норвегия в изявление.

Мобилните мрежи в Норвегия

Норвегия е една от малкото страни в света, която има само 2 национални мобилни мрежи, собственост на Telenor и Telia. Това ограничава конкуренцията.

Мобилните оператори без собствена национална мрежа трябва да използват мрежата на някой от двата телекома. Поради липса на конкуренция норвежкият пазар все още е регулиран.

Именно заради това създаването на трета мобилна мрежа е от основно значение за постигането на засилена конкуренция на норвежкия мобилен пазар, според норвежкия орган по конкуренция.