Novartis ще съкрати 2550 работни места в Швейцария и Великобритания в продължение на 4 години, тъй като швейцарският производител на лекарства се стреми да увеличи печалбите и да се съсредоточи върху нови продукти.

Основната тежест ще поеме Швейцария, където се предвиждат 2150 съкращения в 4 завода, както и разположеното в страната звено за бизнес услуги.

Около 400 работни позиции ще бъдат съкратени в Гримзби, Североизточна Англия, където ще бъде затворен завод за производство на хапчета.

В момента Novartis има 124 000 служители по цял свят. Но с планираното отделяне на звеното за грижа за очите Alcon в началото на 2019 г., цифрата ще намалее до по-малко от 100 000 души до 2022 г., каза изпълнителният директор Ваз Нарасимхан, цитиран от Reuters.

Мрежата на Novartis от 66 глобални фабрики работи под капацитет след изтичането на патентите за хапчета с голям обем, като Diovan, помагащ за лечение на сърдечни заболявания.

Тъй като компанията се насочва към генната терапия и биологията като продукта за лечение на артрит Cosentyx, съкращенията са необходими, за да се увеличи оперативният марж на производството на лекарства до около 35% от продажбите, в съответствие със стандарта индустрията. Сегашният оперативен марж е 31.3%.

"Нашето портфолио от лекарства се развива от продукти с голям обем до по-специализирани и по-персонализирани иновативни лекарства", заяви пред журналисти 42-годишният Нарасимхан.

"Не се нуждаем от същия мащаб, както в миналото. Това е еволюцията, която виждате в нашето портфолио и това се отразява в производствения ни отпечатък", обясни той.

Профсъюзите порицаха действията на компанията, смятайки, че ще навредят на швейцарската фармацевтична индустрия.

"Ще има сериозни вредни странични ефекти за швейцарските работници, фармацевтичната индустрия и експортната икономика на Швейцария. Няма да позволим на Novartis да унищожи Базел като център на индустрията", заявиха от Асоциацията на служителите в Швейцария.

Още съкращения?

Нарасимхан се стреми да трансформира Novartis от традиционен производител на хапчета в производител на авангардни терапии като лечението на рак Kymriah, струващо 475 000 долара на пациент.

Той обяви продажбата на американския бизнес за генерични лекарства на индийската Aurobindo, както и съвместно предприятие на GlaxoSmithKline. Така нетните приходи на компанията нараснаха с 15% през миналата година до 7.7 млрд. долара.

Същевременно Novartis похарчи 8.7 млрд. долара за покупката на американската Avexis, за да получи експерименталната й генетична терапия срещу потенциално смъртоносна мускулна атрофия на гръбначния стълб, която скоро може да подаде за одобрение в САЩ.

Съкращенията идват на фона на тези на други големи фармацевтични компании: Takeda премества централата си в САЩ и се освобождава от 1000 работници, а GlaxoSmithKline съкращава 650 щатни бройки в Щатите.

Северин Шван, изпълнителен директор на градския съперник Roche, призна, че също оглежда разходите, тъй като най-продаваните лекарства на компанията са изправени пред нашествия от по-евтини копия.

Преструктурирането на Novartis идва като част от програма, обявена през 2016 г., за да спести около 1 млрд. долара годишно. Предишните действия включват закриването на завод за хапчета в САЩ в Колорадо, което доведе до загуба на 450 работни места, както и съкращения в Япония.

Компанията не обяви разходите за последните съкращения, но заяви, че ще поеме разходите за 4-годишния период.

Нетният ефект от преструктурирането е около 2 100 загубени работни места, съобщава Novartis, като се вземат предвид новите позиции, които компанията създава в швейцарските съоръжения, които скоро ще бъдат изградени, за да произвеждат Kymriah.