Водещи производители на храни въвеждат продукти с радикално опростени състави - от шест или по-малко съставки. Движението набира скорост в отговор на нарастващите опасения около ултра-преработените храни, пише Би Би Си в свой материал.

Тенденцията започна да набира инерция след публикуването на книгата на д-р Крис ван Тулекен "Ултра-преработени хора" от 2023 г., която предизвика широк обществен дебат за връзката между сложните хранителни формули и здравните проблеми. Големи търговци на Острова като M&S вече предлагат специални серии с минимален брой съставки, въпреки че цените им са значително по-високи от стандартните продукти.

При някои алтернативни платформи продуктите с малко съставки са с цели 40% ръст на търсенето.

Храни,  заплашени от изчезване, които скоро може да не присъстват в менюто ни

Храни, заплашени от изчезване, които скоро може да не присъстват в менюто ни

Заради изменението на климата

Ситуацията при безмесните колбаси, хамбургери, бекон и подобни е специфична, защото те използват естествени съставки, но заради технологията им на производство също се водят ултра-преработени храни.

Нутриционистът д-р Лора Уайнес смята, че обществеността е подведена че всички ултра-преработени храни са лоши. "Може потребителите да търсят продукти с по-кратки списъци със съставки, но пропускането на обогатени хранителни вещества е стъпка назад за общественото здраве", казва тя.

Д-р Джибин Хе от университета "Тийсайд" също е на мнение, че "ултра-преработени храни" като термин не е полезен индикатор дали нещо е здравословно. Преработените храни остават основна част от храненето на голямото население, осигурявайки безопасност, удължавайки срока на годност и намалявайки отпадъците.

"Вземете тофуто като пример. То е отличен източник на протеини, бедно на мазнини и се счита за здравословна алтернатива на месото. Но тофуто може да се счете за преработено, докато червеното месо би било непреработена храна", обяснява експертът.

Носители на Нобелова награда призовават за по-големи инвестиции в производството на храни

Носители на Нобелова награда призовават за по-големи инвестиции в производството на храни

Около 700 милиона души по света са "несигурни за прехраната си"

За хранителните марки, желаещи да създават по-малко преработени продукти, д-р Хе съветва опростяване на формулите и използване на нови технологии за преработка и опаковане.

Някои категории храни изглежда са по-малко засегнати от дебата. Британският пазар на сладкарски изделия продължава да расте стабилно и струва около 14,8 милиарда лири, въпреки високия дял ултра-преработени хранителни продукти. Там има например сладоледи с по над 30 съставки.