Производството на дижонската горчица неотдавна беше засегнато от изменението на климата дотолкова, че френските търговци на дребно ограничиха клиентите до един буркан на потребител. Метеорологичните условия все повече застрашават глобалната система за доставка на храни.

Сушата, горещите вълни, горските пожари и наводненията засягат основни култури като пшеница и ориз, както и морски дарове, кафе и какао. Но освен въздействията върху глобалната хранителна верига - глад, недостиг на храна и драстично покачване на цените - скоро може да станем свидетели на изчезването на традиционни продукти в различни страни.

Euronews Green разказва за храните, които са най-застрашени от изчезване, не поради друго, а именно заради климатичните промени.

Какао

Цената на какаовите зърна - основната съставка на шоколада - поставя безпрецедентни рекорди на пазара на суровини, тъй като производството рязко намалява. През лятото на 2022 г. цената беше под 1918 евро за тон, след което започна да се покачва в началото на миналата година, достигайки своя връх от над 11 510 евро по време на коледния сезон. Оттогава стойността се движи около границата от 9 592 евро.

"Спадът в производството е свързан с изменението на климата", коментира Барт Ван Бесиен, политически съветник на Oxfam Fair Trade Group. Той обвинява за това промените в годишните модели на валежите и сушата в Западна Африка, които отслабват чувствителните дървета в ключови производствени райони.

Въздействието се усеща силно в страната на шоколада - Белгия, където някои от 280-те шоколадови компании трябва да вземат трудни решения в седмицата на Свети Валентин. Доминик Персооне, собственик на известната марка Chocolate Line в Брюж, заявява, че цената на шоколадовите му бонбони се е увеличила с 20% само през последната година.

Гауда

The New York Times наскоро посвети доклад на потенциалното изчезване на прочутото сирене Гауда, като експерти прогнозират, че то може да изчезне в рамките на 100 години.

Нидерландската индустрия за сирене има годишен износ на стойност 1,6 милиарда евро, но град Гауда, който винаги е бил уязвим поради ниското си морско равнище, е все по-застрашен от наводнения, причинени от изменението на климата.

Мидите - мираж в менюто на Гърция

Гръцките производители на морски дарове съобщиха за спад от 90% в улова на миди през този сезон след поредица от горещи вълни в основната зона за тяхното производство - Термейския залив.

През юли температурите на морето надвишиха 30°C в продължение на дни, което доведе до масова смърт на миди. Гърция стана свидетел на подобно явление през 2021 г., но тогава учените прогнозираха, че то няма да се повтори преди 2031 г.

Изследователи предупреждават, че и сиренето Фета може да изчезне до 2050 г.

Гръцките ресторанти са принудени да махат деликатес от менютата си на фона на хранителната криза

Гръцките ресторанти са принудени да махат деликатес от менютата си на фона на хранителната криза

Реколтата от миди се срина с 90% за 2024 г

Трюфели

Белите трюфели в Италия - класифицирани от ЮНЕСКО през 2021 г. като нематериално културно наследство на човечеството - също са застрашени от климатичните промени.

Естественото местообитание на тези гъби е подложено на риск от глобалното затопляне, сушата, обезлесяването и резките температурни промени. Белите трюфели предпочитат студен и влажен климат, но през ноември 2023 г. температурите достигнаха необичайните за сезона 20°C.

Традиционно сезонът за събиране на бели трюфели продължава от октомври до края на януари, но климатичните промени го съкращават. Освен това, както сушата, така и обилните валежи могат да окажат отрицателно въздействие върху тяхното производство.

Дижонска горчица

Франция влезе в заглавията на вестниците преди две години заради неочакван недостиг на дижонска горчица. Френските супермаркети останаха без пикантния сос, цените се повишиха с 10%, а търговците на дребно наложиха ограничение от един буркан на клиент.

Хумус

Изследователи от Кралските ботанически градини в Кю посочват сушата като най-голямото климатично предизвикателство пред нахута, прогнозирайки, че глобалното производство на тази култура може да намалее с 50% заради климатичните промени.

Учените предупреждават, че нахутът е загубил генетичното си разнообразие преди повече от 10 000 години вследствие на култивирането му, което го прави по-малко устойчив на екстремни метеорологични условия.

Зехтин

Испания е световен лидер в производството на зехтин, но климатичните промени могат да променят този статут и да застрашат традиционни ястия като "allioli" и андалуското "gambas al ajillo".

През последните няколко години пролетните температури в страната са надвишавали нормата с до 4°C. В комбинация с ниските валежи през 2022 и 2023 г., тежките засушавания доведоха до 50% намаление на испанското производство на зехтин през миналата година.

Морски дарове

Морските дарове също са изложени на риск заради климатичната криза. Ройтерс съобщава, че норвежките производители на сьомга се борят с нейните последици. Суровите зими, Ел Ниньо и рекордните нападения на медузи през последните 20 години доведоха до смъртността на рибите край норвежкото крайбрежие до рекордни нива.

Всичко това застрашава някои от емблематичните ястия на страната като "smørrebrød" и "gravlax" (сущена сьомга).