Гръцките ресторанти не могат да се справят с недостига на миди, на фона на сериозната криза, която засяга националните ферми, поради покачващите се температури на морето. Обичаните традиционни ястия се лишават от важна съставка на фона на значителен спад в производството.

През юли горещите вълни повишиха температурите на морето в залива Термаикс, центърът за отглеждане на миди в Северна Гърция, над 30°C, нанасяйки смъртоносен удар на черупчестите и довеждайки до прогнозиран рязък спад на реколтата от 90% за 2024 г. Това не е новост, а отразява по-ранен сценарий, който се очакваше да се случва само веднъж на десетилетие, казва морският биолог Костас Кукарас, пред британска медия. 

Гръцката организация на производителите на аквакултури посочи, че производството на миди в Гърция обикновено надхвърля 20 000 тона годишно, като значителна част е предназначена за износ. Стойността на гръцката морска индустрия през 2021 г. надхвърли 603 милиона евро, което я нарежда на трето място в Европа след Франция и Испания.

Въпреки това несигурността надвисва за хората, които отглеждат миди в град Кимина. Много фермери сега търсят държавна компенсация за загубите си, а някои обмислят да напуснат индустрията напълно.

Този недостиг засяга не само фермерите, но и кулинарната сцена в Гърция, особено на север, където мидите са на почит в кухнята. Този гръцки деликатес става все по-оскъден в менютата на ресторантите, поради намаляващите количества. Докато други страни като Испания съобщават за смъртни случаи на миди, ситуацията в Гърция е особено тежка, тъй като нейните земеделски дейности са силно локализирани.

Учените предупреждават, че тези кризи може да зачестят, ако глобалното затопляне продължи по сегашната си траектория.