Фабрика за производство и бутилиране на обогатена с анионен кислород трапезна вода ще бъде открита в новозагорското село Караново, съобщи Divident.EU. Строителните работи вече са в ход, инвеститор е фирма "Новотехпром" на бизнесмена и председател на КРИБ в Стара Загора Стефан Шоселов.

Очаква се фабриката да заработи още това лято, като тогава ще стане ясно и колко точно нови работни места ще бъдат разкрити.

Капацитетът на бутилиращите линии ще бъде 5000 бутилки на час или 1 милион бутилки за една смяна. "Производството може да стигне до 3 млн. бутилки в денонощие, ще зависи от търсенето", каза Стефан Шоселов.

Водата ще се бутилира в специални стъклени бутилки, а не в обикновените PVC опаковки.

Френската AKWEL започва производство на автомобилни части в Стара Загора и търси 400 души

Френска компания започва производство на автомобилни части в Стара Загора и търси 400 души

Какви специалисти се търсят за работа?

Инвестицията в новия бизнес на "Новотехпром" е около 5 милиона лева. Шоселов е закупил сградата на старото предприятие за производство на замразени плодове в Караново през миналата година. Бизнесменът е спечелил търг, обявен от Българска банка за развитие. В момента тук върви усилена работа по преустройство на сградата.

Очаква се в близките седмици да пристигнат бутилиращите линии и машини от Германия, за да започне и монтажа им. Предприятието ще бъде оборудвано и със специални хладилни камери с антибактериално покритие.

 Плановете са водата да се продава както на българския пазар, така и на пазарите в Европа и други континенти.

Фабриката ще използва разработената от проф. Жеко Ганев и компанията му "Елфи Тех" иновативна технология за обогатяване на вода с анионен кислород, чийто лечебен ефект беше доказан по време на ковид пандемията, а впоследствие изследванията показаха, че продуктът има много по-широко приложение.

"Лечението с анионен кислород е обещаваща терапия, която води до бързото възстановяване на пациенти, страдащи от синдром на остра респираторна болест, има противовъзпалителен, противовирусен и антибактериален ефект", каза Стефан Шоселов.

"Новотехпром" е сред лидерите на пазара в производство на покривни конструкции и стенни профили. Тя разполага с 5 производствени бази в Стара Загора - три от тях в местността "Голеш". През последните години компанията навлезе в нов бизнес - изграждане на ритейл паркове. Последният ритейл парк на "Новотехпром" беше открит миналата година в Чирпан.

Производство на автомобилни платки в Стара Загора след инвестиция от 15 милиона лева

Производство на автомобилни платки в Стара Загора след инвестиция от 15 милиона лева

Какви работници и специалисти ще бъдат търсени за работа?