Ново производство на платки за автомобилната индустрия ще стартира съвсем скоро в Стара Загора, вероятно до месец. Това съобщи за Divident.EU изпълнителният директор на "Видеотон България" инж. Сашо Съйков.

Инвестицията на компанията в строителство и оборудване ще надхвърли 15 милиона лева, като ще бъдат открити и нови работни места. Колко ще бъдат те ще стане ясно малко преди откриването на новия производствен корпус, но се очаква да са много.

Ще бъдат търсени работници по монтаж на изделия, строителни работници, инженери инструментална екипировка и конструктори.

Нов завод за соларни панели в Стара Загора ще създаде до 800 нови работни места

Нов завод за соларни панели в Стара Загора ще създаде до 800 нови работни места

Новината обяви съсобственикът и изпълнителен директор на "Смарт Енерджи Груп" Тодор Георгиев

След приватизацията някогашният електронен гигант запази абревиатурата ДЗУ. И сега ДЗУ АД е основното дружество в компанията с 99% собственост на "Видеотон". Останалият 1% от ДЗУ е собственост на близо 4000 малки акционери.

"ДЗУ" АД управлява активите, предоставя финансови, счетоводни, HR услуги и Индустриален парк, като обслужва трите производствени фирми от групата - "Видеотон Бългериан Холдингс" ЕООД, която извършва механичен и електромеханичен монтаж на електрически устройства, "ВТ Булпласт" ЕООД за производство на пластмасови детайли и инструментална екипировка и "ВЕАС България" ЕООД за насищане на печатни платки и електромеханичен монтаж.

От дружеството обясниха, че във връзка с новата им инвестиция правят преустройство на помещение с площ от 5 дка в корпусите на ДЗУ в Стара Загора, а складовите площи за автомобилните платки ще надхвърлят по големина производствените.

До този момент "Видеотон България" не е произвеждала платки за автомобилната промишленост, а само за конвенционална електроника за големи фирми като Philips и Osram.

Други основни клиенти на старозагорската компания са АББ заводите в Германия, Франция и България в Раковски, Шнайдер Електрик, ЕВМ, Legrand и Braun.Към днешна дата дружеството има повече поръчки отколкото може да поеме с досегашния си капацитет и това е една от основните причини за разширение на производството и разкриване на новия цех за платки.

Компанията-майка "Видеотон" има 35 завода в Унгария, като с наетите 16 000 работници се нарежда сред най-големите работодатели там. Притежава заводи и развойни бази и в Украйна и Сърбия. Във "Видеотон България" работят около 1500 души.

Над €2 милиарда от Брюксел за Перник, Кюстендил и Стара Загора: какви проекти ще бъдат финансирани

Над €2 милиарда от Брюксел за 3 български града: какви проекти ще бъдат финансирани

Ще бъдат разкрити над 15 000 нови работни места