До края на тази година ще бъде направена първа копка на строителството на нов завод за фотоволтаични панели и клетки в България. Ако всичко върви по план, производството на соларни панели би трябвало да стартира до края на 2025 година, а една година по-късно - производството на соларни клетки, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Тодор Георгиев - съсобственик и изпълнителен директор на "Смарт Енерджи Груп" и управител на "Смарт Солар".

Според плановете на компанията, през първата година в новия завод ще бъдат открити между 350 и 500 работни места, а когато заработи и производството на клетки - броят на заетите ще достигне до 800 души.

Забраняват вноса в ЕС на китайски соларни панели?

Забраняват вноса в ЕС на китайски соларни панели?

Инициативата е на Франция, предстои обсъждане

"Заводът ще е в района на Стара Загора, от гледна точка на комуникация и инфраструктура мястото е много добро. Би трябвало да нямаме проблем и с намирането на работна ръка, тъй като поради Европейската зелена сделка се очаква затваряне на част от мощностите в района за производство на ел. енергия от изкопаеми горива", коментира Георгиев.

Снимка 590867

Източник: iStock

За изграждането на завода ще са нужни 150-200 дка терени, като вече се работи по осигуряването им съвместно с община Стара Загора.

Към проекта ще бъде изградена и фотоволтаична централа, която ще осигурява по-голяма част от енергията, необходима за производството на соларните клетки.

Това ще бъде първият завод за производство на фотоволтаични панели и клетки в България и един от първите в Европейския съюз с такава комбинирана дейност.

При отварянето на завода капацитетът му на производство ще бъде между 800 и 1000 мегавата на година (общата мощносст на панелите), като идеята е да се достигне до 2.4 гигавата на година, когато предприятието заработи на пълни обороти.

Смарт Енерджи Груп" над 15 години се занимава с фотоволтаичен бизнес. Това е една от първите компании в България, които проектират, строят и поддържат фотоволтаични централи. Дружеството има завършени обекти в България, Турция и в целия ЕС.

Над €2 милиарда от Брюксел за Перник, Кюстендил и Стара Загора: какви проекти ще бъдат финансирани

Над €2 милиарда от Брюксел за 3 български града: какви проекти ще бъдат финансирани

Ще бъдат разкрити над 15 000 нови работни места