Общата печалба на най-големите компании в Япония за фискалната 2022 година, приключваща на 31 март 2023 г., се очаква да надхвърли 35,8 трилиона йени (271,5 милиарда долара), което е най-високата стойност на показателя досега, т.е. по всяка вероятност ще има исторически рекорд. Това показва анализът на статистически данни, извършен от японския вестник Yomiuri.

Анализът се основава на финансовите данни за 1163 водещи японски компании, представени в премиум секцията на Токийската фондова борса.

Изданието свързва ръста на печалбите на японските компании с повишаване на бизнес активността след края на периода на противоепидемичните ограничения.

Японски инвестиционен фонд иска да купи  Toshiba, каква цена предлага

Японски инвестиционен фонд иска да купи Toshiba, каква цена предлага

В сделката ще участват и други компании

Освен това, за увеличение на приходите на компаниите, по-специално на тези в сферата на услугите, допринесе отварянето на страната за чуждестранни туристи - което за периода април-декември 2022 г. увеличи на годишна база печалбите в сектора на услугите с 18%.

Като друга причина за увеличаването на приходите и печалбите на големите японски компании, изданието посочва понижаването на курса на японската йена, която през есента на 2022 г. проби психологическата граница от 150 йени за долар. Слабата йена подпомогна ръст на печалбите на компаниите, изнасящи стоки за чужди пазари.

Какъв ще е растежът на икономиките на САЩ, Китай и Япония през 2023 година

Какъв ще е растежът на трите най-големи икономики в света през 2023 година

Прогнозата на ООН