Делът на свободните офис площи в София през първото тримесечие на 2023 година е между 16% и 19% от предлагането, като се задържа на равнищата от края на 2022 година. Това показват анализите на различните консултанските компании на офис пазара в столицата, цитирани от "Капитал".

Пазарът показва, че няма забележим растеж нито при вакантните площи, нито при наемните цени. На този фон нараства търсенето на гъвкави офиси нараства, а по размер предлагането им към този момент е към 3%.

Офис сградите – следващото домино, което може да падне

Офис сградите – следващото домино, което може да падне

Инвеститори и икономисти бият тревога за пазара на бизнес имоти

Към началото на 2023 година предлагането на коуъркинг и сервизирани офис площи в София надхвърля 61 000 кв. м, като още 11 500 кв. м са в процес на развитие.

Бизнес имотите в София регистрира наемна активност, надминаваща 5-годишната средна стойност за този период на годината. Това сочат данни от доклада на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton.

Снимка 544921

Източник: iStock

Делът на свободните офис площи в столицата се запазва стабилен около нивата от миналата година и възлиза на 16,1%. Това отчасти се дължи на ограниченото предлагане и все още слабото усвояване на свободни площи.

Площите в процес на изграждане в София остават под 200 000 кв. м, а сроковете за въвеждане в експлоатация на много проекти се удължават заради ограничената пазарна реализация.

Според консултантите от Cushman & Wakefield Forton пазарът на бизнес имоти в София отчетливо се движи на две скорости, като проектите във високия сегмент се представят значително по-добре като заетост и наемни нива спрямо останалите на пазара.

Като цяло хибридният модел на работа трайно се налага и прекъсва връзката между ръст на бизнеса и наемането на нови площи, особено в сегмента на IT и BPO компаниите. Въпреки това немалко наематели се разрастват и това поддържа добро ниво на търсене на офис площи.

През първото тримесечие на 2023 година не са регистрирани нови разрешителни за изграждане на офис сгради в София. Изключение правят само две малки здания с обща площ от 7500 кв. м, като все още близо 90% от площите в тях са свободни, по данни на Avalant.

От MBL разясняват, че 70% от бизнес сградите в столицата се намират по периферията на града. Една пета от общото офис пространство е по протежението на бул. "Цариградско шосе". Следват регионът на бул. "Александър Малинов" в " Младост" и Югоизточната част на "Околовръстен път" (около "Бизнес парк София").

По общо мнение на консултантските компании, към 50% от цялата строителна интензивност в столицата е съсредоточена по бул. "Цариградско шосе" и в региона на "Хладилника".

В кои пловдивски общини ще изникнат най-много жилища и офиси?

В кои пловдивски общини ще изникнат най-много жилища и офиси?

През последните 3 месеца на 2022-а в областта е започнал строежът на общо 203 сгради