Окръжният съд на Сан Франциско отхвърли жалбата на Oracle срещу решение от май, което присъди победа на Google в спора за използване на Java API в операционната система Android. 

Също така, съдът няма да разглежда нови аргументи на Oracle, свързани с разработката на инструменти за пускане на Android приложения на настолни компютри чрез инсталиране на добавка Android App Runtime за браузъра Chrome, информира TechNews.bg.

Google спечели патентния спор с Oracle за използването на Java

Google спечели патентния спор с Oracle за използването на Java

Oracle ще обжалва решението на съда

От Oracle твърдят, че фактът на добросъвестно използване (fair use) е признат от съда само в контекста на мобилните устройства, на които софтуерът на Google не се конкурира с продуктите на Oracle. Но апелативният съд отказа да разгледа този аргумент, припомняйки по-ранно съгласие между Google и Oracle, че случаят касае само реализацията на Android за смартфони и таблети. 

Освен това през 2015 г. кодовата база на Android премина от собствена реализация на Java API към поддържания от Oracle отворен проект OpenJDK, което се явява допълнително доказателство за добросъвестното използване на Java API.