ИТ корпорацията Google спечели съдебния спор с компанията Oracle в САЩ за патентните права върху използването на програмното приложение Java, съобщи BBC.

Съдът в Сан Франциско призна за законно правото на Google на да използва програмната платформа Java в операционната система Android. Съгласно решението на съда, Google е използвал Java на основата на принципа на добросъвестното ползване, което се предвижда от законодателството за авторското право. Този начин на използване позволява на Google да не дължи заплащане на разработчика на програмата.

Компанията  Oracle обвини  Google в неполучени доходи от програмата Java. Тя настояваше, че безплатното разпространение от Google на операционната система Android е нарушили авторските права на Oracle върху програмната платформа на Java, което е довело до намаляване н нейните приходи.

От своя страна Google се позоваваха на това, че тези елементи от Java, котите се използват в Android, не попадат под закона за авторското право.

От Oracle заявиха, че ще обжалват решението на съда. През 2012 г. при аналогично дело съдебното жури не успя да стигне до еднозначно решение.

Java бе разработена от компанията  Sun Microsystems и излезе на пазара през 1995 година. През  2009 г.  Sun Microsystems бе погълната от Oracle.