Печалбата на американската корпорация Microsoft на тримесечна база не отговори на анализаторските прогнози, тъй като продължителният спад в продажбите на персонални компютри засегна основния бизнес на компанията – Windows.

Microsoft публикува приоритетите си, в които обаче липсва Windows

Microsoft публикува приоритетите си, в които обаче липсва Windows

Вижте защо

Нетните приходи на технологичния гигант са намалели до 3,76 милиарда долара през третото тримесечие спрямо 4,99 милиарда долара година по-рано, предаде BBC.

Цената на акциите отбеляза спад от над 4% в часовете на следборсова търговия.

Идва ли краят на персоналните компютри?

Идва ли краят на персоналните компютри?

Търсенето им е паднало рекордно през миналата година

Приходите от бизнеса с облачни услуги, който включва платформата Azure, са нараснали с 3,3% до 6,1 милиарда долара, но оперативната печалба в отдела се е свила с 14 на сто.

„Щеше ни се да видим ръст от 7-9 процента”, заяви Дан Морган, портфолио мениджър в Synovus Trust, която държи акции в Microsoft, по отношение на приходите от облачния бизнес. „Опитваме се да валидираме историята, че Microsoft наистина се превръща в облачна компания и че няма да разчитат на десктоп компютрите”.

Приходите на софтуерния гигант са намалели до 20,53 милиарда долара спрямо 21,73 милиарда долара година по-рано. Те не отговориха на очакванията на анализаторите за 22,09 милиарда долара.

Главният оперативен директор на Microsoft Кевин Търнър заяви: „Дигиталната трансформация е приоритет номер едно в дневния ред на нашите потребители. Компании – от големи установени бизнеси до нововъзникващи стартъпи – се обръщат към нашите облачни решения, които да им помогнат да се движат по-бързо и да генерират нови приходи”.

Главният изпълнителен директор на компанията Сатя Надела постави фокус върху развитието на облачния бизнес още откакто пое поста в началото на 2014 г. със стратегията си за издигане на мобилността и облачните услуги като първи приоритет.

По-рано тази седмица американският производител на чипове Intel обяви, че ще съкрати 12 000 работни места най-вече заради по-ниското търсене на пазара на PC-та.

Intel съкращава 12 000 души, за да се спаси от срива на PC пазара

Intel съкращава 12 000 души, за да се спаси от срива на PC пазара

Преструктурирането ще стане в рамките на следващите 12 месеца