През последните години търсенето на персонални компютри постепенно намалява. През четвъртото тримесечие на 2015 г. обаче то е паднало с рекордните 10,6%, показват данни на компанията IDC, занимаваща се с проучване на пазара.

За периода от началото на октомври до края на декември доставките в световен мащаб са били в размер на 71,9 милиона, включително и тези покрай коледните празници. От IDC посочват, че това е най-големият срив на пазара на персонални компютри за цялата му история.

Подобно развитие в този сегмент обаче е донякъде очаквано заради сериозната конкуренция от страна на смартфоните и таблетите. Данните показват още, че доставките за всички региони на по света са се свили, като това е пето подред тримесечие на спад.

Изчисленията сочат, че през миналата година единствения ръст на доставките на персонални компютри отчитат от американският технологичен производител Apple. Там нарастването е с 6 на сто. От друга страна най-сериозен срив от над 18 на сто има при Acer, допълва BBC.

Лидерската позиция на пазара продължава да държи китайската компания Lenovo, чийто дял е над 20%. На второ място е HP, следвана от Dell, Apple и ASUS.