Футболните клубове от Английската Висша лига реализираха обща печалба от половин милиард паунда за сезон 2016-17 г., което е над 2 пъти повече от предишния рекорд, поставен 3 години по-рано, според Deloitte"s Sports Business Group.

Приходите бяха подсилени от сделката за излъчване на мачовете, която донесе 5 млрд. паунда за 3 години. Тя е значително по-голяма от предишната сделка за ТВ правата 3 млрд. паунда - темп на растеж, който изпреварва дори нарастващите заплати на футболните звезди от шампионата.

Възнагражденията на играчите нарастват с 9% до 2.5 млрд. паунда през 2016-17, което "е недалеч от отбелязаното ниво на приходите", заяви Дан Джоунс, партньор и ръководител на Deloitte"s Sports Business Group.

Amazon иска да излъчва Висшата лига на Англия

Amazon иска да излъчва най-скъпото и богато футболно първенство

Компанията ще се конкурира със Sky и BT

Клубовете са регистрирали колективна печалба през 3 от последните 4 години, което ги прави по-привлекателни за инвеститорите. 18 от 20-те клуба са печеливши на ниво преди данъци в периода 2016-17, посочва Deloitte.

Дори клубове като Уест Хем, които са в средата на класирането на Висшата лига, имат солидни печалби: печалбата на "чуковете" е 43 млн. паунда.

Друг отбор на Висшата лига - Саутхемптън беше купен от китайски собственици миналата година. Нюкасъл Юнайтед, собственост на главния изпълнителен директор на Sports Direct Майк Ашли, бе обявен за продажба през есента, но процесът беше прекратен, когато клубът изглеждаше в опасност да изпадне в долната дивизия.

Манчестър Юнайтед отново е най-печелившият футболен клуб в света

Манчестър Юнайтед отново е най-печелившият футболен клуб в света

"Червените дяволи" изпреварват Реал Мадрид и Барселона

Приходите от излъчвания, които възлизат на близо 100 млн. паунда през 2016-17 г. за завършилия на последно място в Премиършип, падат до около 6 млн. паунда във второто ниво на английския футбол - Чемпиъншип.

Докато собствениците на клубове се готвят за евентуално намаляване на приходите от излъчване на Острова в резултат на новата 3-годишна сделка, която продължава до 2022 г., те увеличават приходите от сделки в чужбина.