Технологичният гигант Amazon иска да излъчва мачовете от Висшата лига на Англия, съобщава британския вестник Telegraph, позовавайки се на свои източници.

Компанията преговаря за придобиване правата за излъчване във Великобритания през трите години между 2019 г. и 2022 г., добавяйки елитния английски футбол към своето ново портфолио от спортове на живо.

Тя е наела външни експерти, които да я съветват относно условията и изискванията на новото начинание.

Все още не е ясно дали Amazon е отправила официална оферта, но включването на гиганта засилва конкуренцията преди официалното наддаване, което ще се състои следващия месец.

Ходът на компанията на Джеф Безос вероятно значително ще увеличи цената на правата за излъчване, които преди 3 години бяха купени за 5.1 млрд. паунда от "обичайните заподозрени" Sky и BT.

Ако интернет гигантът сериозно е решил да излъчва първенството, едва ли ще има кой да го спре. Amazon има около 100 млрд. паунда годишни приходи, което е над 3 пъти повече от общите приходи на двата му потенциални съперника.

Американската компания, чиято пазарна стойност е почти 583 млрд. долара, плати 50 млн. долара, за да излъчва мачовете от елитния ешелон по американски футбол на САЩ.

Amazon спечели и наддаването за правата за излъчването на Острова на Откритото първенство по тенис на САЩ и мачовете от ATP World Tour, които й струваха 80 млн. паунда.