Една от най-печално известните патентни войни е към своя край. Технологичните гиганти Apple и Samsung се споразумяха да се откажат от всички патентни дела, в замяна на лицензионно споразумение извън съдебните стени, твърдят корейски медии, пише TechNews.bg.

Samsung наскоро е възобновила преговорите с Apple, като ключовият въпрос е как да бъдат прекратени всички съдебни дела, съобщава Korea Times, позовавайки се на анонимни източници, запознати с делата на ИТ гиганта.

Новината за споразумението идва седмица, след като Samsung бе признат за виновен в умишлено нарушаване на технологии на Apple от американски съд. Самата Apple също по-рано получи малък шамар за нарушаване на един от патентите на Samsung.

Преди броени дни Google се съгласи да прекрати патентните дела срещу Apple. Интернет гигантът бе поддръжник на Samsung във войната с Apple, така че между двете събития несъмнено има връзка.

Споразумението с Google показва, че Тим Кук (CEO на Apple) търси стратегия за излизане от термоядрените амбиции на Стив Джобс, които бяха основани на напълно нереалистична оценка за силата на портфолиото от патенти на Apple, коментира случващото се немският експерт по интелектуална собственост Флориан Мюлер.

В интерес на Apple е да сложи оръжие и вместо да плаща на адвокати, да се фокусира върху своя бизнес. Apple няма да си възвърне пазарния дял по този начин и дори няма да повлияе на репутацията на Samsung. Патентната война се превърна в загуба на време и пари, допълва Мюлер.