През 2021 година летище София бележи бавно възстановяване на броя на обслужените пътници, но резултатите са значително по-неблагоприятни спрямо периода преди ковид кризата, съобщават от аеропорта.

През 2021 г. столичното летище е обслужило 3,3 млн. пътници, което представлява едва 47% от пътникопотока през 2019 г., когато пътниците са били над 7,1 милиона. Негативната статистика се допълва от близо 3900 заявки за отмяна на полети от и до София, направени в периода от 5 до 25 януари 2022 година.

Въпреки усилията на мениджмънта и запазването на изключително ниски и конкурентни нива на летищните такси на летище София, все още се очаква, че авиационната индустрия в България няма да се възстанови изцяло през 2022 г. и броят на пътниците на столичното летище за тази година отново ще бъде под нивата отпреди пандемията.

"Възстановяването е все още далеч, макар да виждаме първи сигнали за подобрение. Независимо от пандемията, успяхме да запазим всички работни места засега, въпреки загубите, които отчитаме за 2021 г. и които очакваме и през настоящата година", коментира изпълнителният директор на летище София Хесус Кабайеро.

Държавата подпомага авиокомпаниите с до 60 милиона лева заради пандемията

Държавата подпомага авиокомпаниите с до 60 милиона лева заради пандемията

Осигурени са над 2,6 млн. лева за възстановяване на инфраструктурата на летище Русе

Що се отнася до резултатите на европейските летища, тенденцията е подобна, съобщават още от летище София. През 2021 г. европейските летища са обслужили 1,4 млрд. пътници по-малко в сравнение с 2019 година.

Спад регистрират всички летища, без значение от големината и местоположението им. Основна причина за влошаването на резултатите в последните месеци е щамът "Омикрон", който допълнително забавя възстановяването, сочи анализ на Международния съвет на летищата ACI Europe (организация, в която членуват 427 летища).

През 2021 г. е започнало нарастване на пътникопотока, като ръстът е 37% спрямо година по-рано. Но възстановяването в Европа като цяло е все още далеч от нивата през 2019 г., когато броят на пътниците е бил с почти 60% по-голям. Пандемията е основната причина за състоянието на авиационния сектор, като кризата, причинена от нея, е най-големият шок за индустрията в историята й.

Оказва се, че по-малките т.нар. регионални летища, се възстановяват с по-бързи темпове от големите, но също са с над 50% по-ниски показатели спрямо 2019 година.

Най-много пътници през изминалата 2021 година са обслужили летищата в Истанбул, Москва - "Шерметиево", Париж - "Шарл Дьо Гол", Амстердам - "Шипхол" и Москва - "Домодедово", сочат още данните на ACI.

Директни презокеански полети от София? Вече се работи по въпроса

Директни презокеански полети от София? Вече се работи по въпроса

Това обяви след среща с министъра на туризма Христо Проданов изп. директор на "Соф Кънект" Хесус Кабайеро