Дългоочакваните презокеански полети от София може и най-после да станат реалност. Поне такава заявка дава концесионерът на "Летище София" - "Соф Кънект". След среща с министъра на туризма Христо Проданов, представителят на фирмата-оператор на аеропорта Хесус Кабайеро заяви, че "вече се работи по развиването на директни полети столицата, сред които и презокеански".

Докъде ще летат евентуалните презокеански полети все още няма официална информация, но от години се правят опити за директни полети София-Ню Йорк.

Dronamics ще си партнира с летище "София" за представянето на първия български безпилотен самолет

Dronamics ще си партнира с летище "София" за представянето на първия български безпилотен самолет

Споразумението между оператора на летище София и Dronamics също така предвижда сътрудничество при демонстрации на полети

Иначе, концесионерът на софийското летище обяви още, че се работи и за директни полети до екзотични дестинации като Сейшелите и Малдивите. За въпросните полети с авиокомпаниите, с които се преговаря, се предлага 99% намаление на летищните такси.

"Друга наша цел е да се превърне София в място, от което с едно прекачване да са достъпни всички големи летищни хъбове по света", коментира още Кабайеро.

Според дадената заявка, ще бъдат изпълнени 3 ключови стратегии за развитие, които трябва да помогнат на туризма и популяризирането на България.

Първата и може би най-сигурно и бързо изпълнимата е именно превръщането на столицата в място, от което с едно прикачване да са достъпни всички големи летищни хъбове. Втората е развитието на директните дестинации, които да са на разстояние между 2 и 4 часа от страната ни. Третата са директните презокеански полети от София.

Облекчаването на визовите изисквания към граждани на държави извън ЕС също е значим приоритет както за екипа на министър Проданов, така и за мениджмънта на "СОФ Кънект", стана ясно след срещата.

Кои са новите дестинации от летище София през тази зима?

Кои са новите дестинации от летище София през тази зима?

Сред тях са Момбаса, Асуан, Акаба и Тревизо