Българският стартъп Payhawk, основан през 2018 г., получи 6 млн. лв. инвестиция, съобщиха от компанията. Вторият сийд рунд бе воден от западноевропейския фонд Earlybird Digital East Fund. В него участват още Берлинският фонд TinyVC, както и водещи експерти от финансовия сектор като Марк Антипоф, бивш търговски директор на VISA Европа, и Кийт Робинсън, директор стратегическо развитие в Sage.

Payhawk ще използва средствата да засили присъствието си на немския пазар, след като наскоро откри офис в Берлин, казват още оттам.

Самата компания създаде уникална платформа, която позволява на финансовите директори и бизнес управленците да контролират целия разходен процес от едно място: от заявяване на средства през захранване на корпоративните карти, плащане и събиране на платежни документи до осчетоводяване в счетоводен софтуер и генериране на отчети в реално време.

"Payhawk не само запълва празнината между корпоративните карти и управлението на разходи, но и предоставя продукт, работещ с традиционните банки", посочват от българската компания.

"В много компании управлението на разходи е все още твърде бюрократично, непрозрачно и изпълнено с канцеларска работа", обяснява Христо Борисов, съосновател и изпълнителен директор на Payhawk. "Много служители са принудени да харчат лични средства, ръчно да следят разходи с вече остарели технологии, да попълват тромави разходни отчети и да чакат с месеци възстановяването на средства. Payhawk адресира точно тези предизвикателства и помага на бизнеса в трансформацията си към дигиталната ера - без хартия и без нуждата от смяна на банката", допълва Борисов.

Към момента Payhawk обслужва над 1 000 клиента в 14 европейски държави. Стартирала в София, България, компанията планира през пролетта да изгради търговски офис в Берлин, от където да засили присъствието си на немския пазар. Финансовата инфраструктура в Германия е особено благодатна и позволява на Payhawk, посредством Европейската директива PSD2, да се интегрира с над 3 000 местни банки. Допълнително, местни регулации позволяват на бизнеса да съхранява платежни документи в дигитални архиви по законосъобразен начин.

"Възможността да използваме няколко валути и портфейли, без да се налага да захранваме всяка карта поотделно бе решаващо за нас. Също така автоматизацията и потребителското изживяване с Payhawk доведоха до това да сменим приложението, което използвахме преди. Вълнуваме се от продуктовите планове на компанията и очакваме с нетърпение новите функционалности, които ще издигнат разходните ни практики на друго ниво", казва Хендрик Дроздоф, финансов директор на Matchmade, финландска инфлуенсър платформа с офиси в Берлин, Лос Анджелис и Шангхай.

Payhawk привлече 1 милион лева от инвеститори

Български старт-ъп, създаден миналата година, привлече 1 милион лева инвестиции

Фирмата увеличава екипа си