След като водещите международни компании на петролния пазар показаха по-добро от очакваното представяне в края на 2018 година, Shell изпревари Exxon за втора поредна година и затвърди позицията си на производителят с най-големи приходи в сектора.

Холандският гигант успа да вземе короната на американския си конкурент за първи път с по-добрите финансови резултати за 2017 година, а анализаторите очакват тя да продължи да е на първо място по приходи и през следващите 3 години, пише специализираният сайт OilPrices.

Exxon от своя страна наваксва изоставането си с инвестиции, които трябва да й донесат по-големи добиви на петрол и природен газ през следващите години.

За разлика от Shell американското дружество има нарастващи капиталови разходи през последните две години с цел да стимулира производството, приходите и печалбата си в бъдеще.

Докато европейският лидер и останалите големи играчи на пазара продължават да спазват строга финансова дисциплина след срива на цените на петрола през 2014 година, Exxon увеличи капиталовите си разходи през миналата година и предстои да даде още по-голям тласък на вложенията си през настоящата.

От своя страна Shell успя да си гарантира по-голям оборот с придобиването на BG Group през 2016 година. За 2018 година оперативните приходи на дружеството са в размер на 53,085 милиарда долара или с впечатляващите 49% повече от отчетените през предходната година.

Според данните на Exxon тя е успяла да генерира най-големите оперативни приходи от 2014 година насам до общо 36,014 милиарда долара. С този резултат компанията все още остава далеч зад Shell.

Експертите от HSCB прогнозират, че холандският лидер ще се справя по-добре от останалите гиганти на пазара Exxon, Chevron, BP и Total поне до 2021 година.

От друга страна обаче анализаторите посочват, че в следващите години Exxon ще скъси дистанцията с Shell благодарение на големите инвестиции, които прави.

За изминалата година капиталовите вложения на Shell са били в размер на 24,779 милиарда долара или съвсем малко над тези 2017 година, които възлизаха на 24,006 милиарда долара.

От друга страна Exxon е увеличила инвестициите си с 12% през миналата година до 25,9 милиарда долара от 23,080 милиарда долара преди това