Петролният разлив в Мексиканския залив, който се случи заради сонда на британския гигант BP, е струвал на компанията 62 милиарда долара. Това обяви самата тя, цитирана от световните агенции.

За сравнение на мащаба на разходите: това са повече пари, отколкото е генерирала цялата българска икономика през миналата година.

При експлозията през април 2010 година загинаха 11 човека. Заедно с това беше застрашен живота на още хиляди чрез отравяне на околната среда – месеци наред течът не можеше да бъде спрян и 3.19 милиона барела (около 500 милиона литра) петрол се изсипаха в морето, което доведе до екологична катастрофа.

Случаят се смята за един от най-тежките инциденти в петролната индустрия въобще. Едва 87 дни след него инженерите успяват да затворят дупката, но твърде късно – над 2000 километра от крайбрежието биват замърсени.

През миналата година петролната компания виновна за инцидента се споразумя с американския съд на 20 милиарда долара обезщетение – най-голямото в историята, платено от едно дружество.