Пловдивската компания за производство на велосипеди "Макском" съкращава голяма част от моя персонал.

"Процедурата по освобождаване на част от персонала обявихме преди месец и половина в Агенцията по заетостта. Тогава предупредихме и хората, които ще бъдат съкратени, а сега реално връчваме заповедите, така че изненади за никой няма", коментира за "Марица" Николай Бояджиев, икономически директор на "Макском". Той поясни, че според него причината за освобождаването на 22% от персонала или 180 души е в световната рецесия, предизвикана от ковид кризата, която засегна в голям мащаб и немската икономика, респективно и бизнеса на "Макском".

Пловдивската "Макском" инвестира 60 милиона лева за разширение на производството

Един от най големите данъкоплатци у нас инвестира 60 милиона лева за разширение на производството

Приходите на компанията са пораснали с 33% през 2022 година

Вследствие на това намаляват поръчките и обемът на работа с близо 30 процента.

"Преди пандемията имахме бум на поръчки и като цяло експанзия по назначаване на много нови хора при нас. Реално сега се връщаме на работния режим и числения състав преди ковида. Хората, които освобождаваме са от всички отдели, включително и от администрацията, така че прилагаме солидарен принцип", каза още Николай Бояджиев. Той допълни, че дружеството има готовност напролет, ако ситуацията се подобри, да възстанови на работа тези, които желаят. До момента 120 от съкратените 180 човека са изявили желание да се върнат в "Макском".

"Макском“ и австрийската Pierer ще стартират общо производство на е-велосипеди край Пловдив след инвестиция от 120 милиона лева

Българска и австрийска компании стартират производство на е-велосипеди край Пловдив с инвестиция от 120 милиона лева

Новата фабрика трябва да отвори през 2024 година и ще разкрие над 1000 нови работни места

"Макском" е един от най-големите производители на велосипеди в Европа. Компанията е създадена през 1996 г. През 2001 година отбелязва първия износ на велосипеди собствено производство за страните от ЕС, а от тогава над 95% от цялата продукция на дружеството намира своята реализация именно на тези пазари.

"Макском" е част от холдинга MAXEUROPE, с производственo-складова база разположена на 40 000 кв.м. застроена площ и капацитет от над 400 000 велосипеда годишно.