Българската компания "Макском", която е сред най-големите производители на велосипеди в Европа - с капацитет от над 400 000 бройки годишно, обяви инвестиция в размер на 60 милиона лева  в ново разширение и логистичен център край града на тепетата. Както Money.bg писа в края на миналата година, през 2024-а ще бъде готов съвместен цех на "Макском" с австрийската компания Pierer. Първоначално обаче ще проработи само като дистрибуционен център за подготвени колелета.

Колкото до съвместния проект между българската и австрийската компания, той е за изграждането на нова фабрика край Пловдив, а инвестицията за нея ще е в размер на 120 милиона лева. Заводът ще се намира в Тракия икономическа зона.

"Нашата "Макском" ще бъде първата компания в Европа, която ще употребява роботи и технология от автоиндустрията за боядисване на колела", заяви пред "Капитал" търговският директор на компанията Николай Виденов.

Българин е платил 7 милиона лева данъци като физическо лице или кои са най-големите данъкоплатци у нас

Българин е платил 7 милиона лева данъци като физическо лице или кои са най-големите данъкоплатци у нас

Енергетиката, търговията и добивната промишленост са сред най-печелившите сектори на икономиката

Приходите на пловдивската компания се увеличиха с 33% през 2022 година

За 2022 година "Макском" регистрира доходи в размер на 530 милиона лева, което е скок с 33% по отношение на предходната година, разкрива още Виденов.

Произведените колела са към 264 000, като от тях 240 000 са електрически, а останалите 24 000 са стандартни. Според търговския директор над 90% от производството е за експорт, като от тях 10% са за страни отвън Европа, например САЩ.

В класацията за най-големите данъкоплатци в България, съставена от НАП след запитване на Money.bg, също откриваме един от най-големите производители на велосипеди в България и Източна Европа - "Макском" ЕООД. Продукцията на електически велосипеди на компанията е 100% ориентирана за големи европейски фирми.

"Увеличението на оборота през 2022 година се дължи главно на към момента мощното търсене на е-велосипеди в Европа. Освен това понижават поръчките и надлежно производството на елементарни колела, като те биват заменяни с електрически. Въпреки че става дума за едва 3-4%, факт са и увеличените поради инфлацията през 2022 година цени", коментира Николай Виденов. 

Със личната инвестиция в логистичен център новостите към велокомпанията не завършват. Без да дава подробности, Николай Виденов разкрива пред "Капитал", че частта по сглобяване на колелета "се отсрочва за известен интервал от време". Причината за това е "по-сложната икономическа обстановка", поради войната в Украйна и инфлацията през 2022 година.

"Макском" е основана през 1996 година и е един от най-големите производители на велосипеди в Европа. През 2001 година е първият износ на е-колелета собствено производство за страните от ЕС, а от тогава над 95% от продукцията им се реализира на тези пазари.

"Макском“ и австрийската Pierer ще стартират общо производство на е-велосипеди край Пловдив след инвестиция от 120 милиона лева

Българска и австрийска компании стартират производство на е-велосипеди край Пловдив с инвестиция от 120 милиона лева

Новата фабрика трябва да отвори през 2024 година и ще разкрие над 1000 нови работни места