Базираната в Калифорния стартираща компания за електрически автомобили - Rivian Automotive, ще оцени акциите си между 57 и 62 долара, набирайки до $9,1 милиарда при средна цена на компанията в размер на около $52,5 милиарда, предават американските медии.

Според съобщенията отвъд океана, Rivian може да стане публична компания на Wall Street още следващата седмица. Стартъпът събра над 10 милиарда долара финансиране от основаването си през 2009-а година, включително от гиганта Amazon, който се ангажира да закупи 100 000 електрически микробуса за доставка.

25 държави и компании срещу едностранни отстъпки за електромобили в САЩ

25 държави и компании срещу едностранни отстъпки за електромобили в САЩ

Тези данъчни субсидии нарушават международните търговски правила

Поръчката на основаната от Джеф Безос компания представлява "най-голямата поръчка на електромобили в историята досега" и "подпомага пътя към въглеродно неутрални доставки" за гигантския търговец на дребно, коментират от стартъпа. От Amazon притежават дял от 3,8 милиарда долара в предпочитани акции на Rivian, според подаване на ценни книжа.

В допълнение към превозните средства за доставка на Amazon, Rivian произвежда електрически камиони и спортни превозни автомобили с цени, започващи от около 70 000 долара.

Новините от Rivian идват в момент, в който правителствата по целия свят, включително в САЩ, превръщат развитието на индустрията за електрически автомобили приоритет. Припомняме, че миналата седмица компанията на Илон Мъск Tesla достигна пазарна оценка от над 1 трилион долара.

Tesla стана шестата компания в историята на САЩ с пазарна капитализация от $1 трилион

Tesla стана шестата компания в историята на САЩ с пазарна капитализация от $1 трилион

Компанията получи поръчка за 100 000 електромобилa от Hertz