Българският авиопревозвач Гъливер (Gullivair) спря да продава билети за стартиралата на 26 март тази година линия София-Скопие от 21 май. Това показа справка на Money.bg в сайта на авиокомпанията. При опит да се закупи самолетен билет за дестинацията излиза информация, че всички места са продадени. Наши източници от Gullivair обаче твърдят, че капацитетът на самолета до Северна Македония не е запълнен дори на половина.

От Министерството на транспорта и съобщенията коментираха пред екипа ни, че "възобновяването на полетите между България и Северна Македония е важна стъпка в подобряването на транспортната свързаност между двете страни, но те могат да се провеждат тогава, когато за тях има достатъчно желаещи".

ЕС налива €3,2 млрд. в Западните Балкани. Част от парите са за жп връзката София-Скопие

ЕС налива €3,2 млрд. в Западните Балкани. Част от парите са за жп връзката София-Скопие

Проектите трябва да стартират до следващата година

Авиолинията Скопие-София беше обявена от българския министър-председател Кирил Петков като първа мярка за изграждане на доверие между двете страни. Пътниците и от двете страни обаче не са достатъчно, а вероятната причина за това са високите цени на билетите в сравнение с много полети на нискотарифни авиокомпании до почти цяла Европа.

Специализираният самолетен портал Exyuaviation също обяви, че резервациите за Скопие са отменени. Спрени са резервациите и за Тирана - втората чуждестранна дестинация на българската авиокомпания.

Към момента от авиопревозвача отказват официален коментар за това дали полетите се спират окончателно или ще бъдат възобновени в случай, че се появи по-силен интерес към тях. Парите на хората, които вече са си закупили билети за отменените полети ще бъдат възстановени.

Според медийни публикации в Северна Македония, при малкото състояли се до момента полети София-Скопие, в повечето случаи екипажът е бил по-голям от пасажерите. Тоест, авиокомпанията е работила изцяло на загуба. Самолетите са били с 65 места.

Полетите до Северна Македония на Gullivair бяха в понеделник и в събота, а цените на самолетните билети между 128 и 300 лв. за двупосочно пътуване. Самолетите излитаха в 06 ч. сутринта от София и след около половин час кацаха в столицата на Северна Македония - в 05:30 ч. местно време. Обратно от Скопие излитаха в същия ден в 6 ч. и кацаха в българската столица в 07:30 ч.

Около 4 часа и половина отнема пътуването между София и Скопие с автобус, което се предлага всеки ден от няколко компании на цени от 30-32 лв. в едната посока и 54-60 лв. двупосочно.

Летище София получи разрешение за директни полети до САЩ

Летище София получи разрешение за директни полети до САЩ

Презокеанските полети са с една стъпка по-близо, коментира изпълнителният директор на летището