Доставките на смартфони в света през първото тримесечие са намалели с 8,9% спрямо същия период на миналата година - до 314,1 милиона броя. Това показват предварителните данни на Международната корпорация за данни (IDC). Индексът се понижава за третото поредно тримесечие.

"Докато се очакваше известно свиване през първото тримесечие поради продължаващи проблеми с доставките и логистиката и трудното сравнение на годишна база, изглежда ситуацията се е влошила", каза Набилах Попал, директор на изследванията в IDC, цитирана в съобщението.

Потребителските настроения във всички региони, и особено в Китай, като цяло са отрицателни поради силните опасения относно инфлацията и икономическата нестабилност, което оказва натиск върху потребителските разходи."

Тези проблеми се задълбочават от нарастващите цени на компонентите и транспорта, неотдавнашните блокирания в Шанхай и военния конфликт между Русия и Украйна.

В Централна и Източна Европа продажбите на смартфони паднаха с близо 20% през последното тримесечие, а перспективите за много пазари в региона остават несигурни. Тези страни обаче представляват само 6-7% от световните доставки.

Продажбите в Китай и други страни от Азиатско-Тихоокеанския регион, които представляват почти половината от световния обем, намаляват с 12,3%.

Южнокорейската Samsung Electronics намали продажбите през януари-март с 1,2%. Въпреки това компанията остана на първо място сред световните доставчици, въпреки че американската Apple Inc. увеличи продажбите с 2,2%.

Китайските Xiaomi, OPPO (подразделение на BBK Electronics) и vivo намалиха значително доставките през първото тримесечие.