През 2008 г. мандрите в страната са произвеждали 73 026 тона сирене, а през 2017 г. обемите са паднали до 57 577 тона. Намалението е значително - с цели 16 хил. тона, показват данните на Министерството на земеделието, храните и горите.

Статистиката е доста стряскаща, защото с влизането на страната в ЕС и изгубването на външните пазари българските мандри трайно намаляват производството на традиционния за страната продукт - бялото саламурено сирене, коментират от sinor.bg.

Всичко това е свързано със спада в производството на мляко, отчетено за последните десет години. През 2008 г. общото количество мляко, постъпило в млекопреработвателните предприятия възлиза на 718 018 тона. През миналата година тези количества са 600 914 тона. Още по-голямо намаление се отчита при директните продажби и при млякото за лична консумация. Преди десет години количествата са били 560 189 т, докато през миналата година статистиката отчита 458 462т.

По данни на министерството през миналата година в страната са произведени 146 114 тона заквасени млека, 70,9 милиона литра течни пакетирани млека и 24 458 тона кашкавал.

Заквасените млека са с 8.7 % повече спрямо 2016 година, а кашкавалът се увеличава с 16.7%. Интересното е, че в сравнение с 2008 година производството на кашкавал отчита ръст. Тогава са произведени малко над 20 хил. т кашкавал, а миналата - с над 4 хил. т повече.

Топените и пушените сирена са с 40.3% по-малко спрямо 2016 година.

През 2017 година по данни, предоставени от млекопреработвателните предприятия, освен посочените по-горе количества сурови млека в производството на млечни продукти са вложени допълнително 20,1 милиона литра сурово мляко, постъпило от държави членки на ЕС и трети страни, 792 тона концентрирано мляко, 4 133 тона мляко и сметана на прах, 7 656 тона млечен концентрат и 1 592 тона други междинни продукти (сметана, суроватка, закваски).

Статистиката към 31 декември 2017 г. показва, че в анкетираните 220 млекопреработвателни предприятия са заети 7 386 служители и работници, наети на трудов договор.

През 2017 година общата стойност (без ДДС) на реализираните продукти от млекопреработвателните предприятия възлиза на 808.1 млн. лева, което е с 16.9% повече спрямо 2016 година.