Най-бързата линия на метрото в Европа беше пусната вчера в Турция, в Истанбул, като тя свързва турския мегаполис с международното летище в европейската му част. Местните власти твърдят, че влаковете ще се движат по новата линия със скорост 90-120 км/ч, съобщи ТАСС.

Времето за пътуване от началната гара, откъдето е положена 34-километровата линия на метрото, до летище Истанбул, ще трае около 24 минути, каза турският министър на транспорта Адил Караисмаилоглу по време на официалната церемония. По думите му, общата дължина на линията с присъединяването на нови станции към нея ще бъде 69 км. "Създаваме огромна метросистема, която ще покрие цялата европейска част на Истанбул до края на годината", каза той пред телевизия TRT.

В бъдеще новата линия на метрото ще бъде интегрирана с високоскоростна железопътна линия. "Летището в Истанбул ще стане спирка за високоскоростен влак от Анкара. Проектът е на етап провеждане на търг, планира се да започне работа по полагането на тази линия до една година", каза още турският министър. Новата линия на метрото е проектирана да превозва 800 000 пътници на ден.

Новото летище в Истанбул започна работа през 2019 г. след затварянето на летище "Ататюрк", което за даден период от време беше едно от трите най-натоварени летища в Европа. Според плановете, след приключване на строителството до 2025 г., международното летище в Истанбул ще има шест писти и ще може да обслужва около 150 милиона пътници годишно.

Столицата на Бангладеш вече разполага с първото си метро

Един от най-населените градове в света вече разполага с първото си метро

Задръстванията губят около 3,2 милиона работни часа всеки ден и струват на икономиката милиарди долари всяка година