Съседите на Катар отслабиха въздушната блокада за Qatar Airways, а компанията ще пусне десетки нови маршрути до цял свят.

Бахрейн и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) се разбраха с Доха и отвориха нови временни маршрути за катарския национален превозвач.

Авиокомпанията вече може да лети по някои въздушни пътища над двете държави, но те важат само за входящи полети и могат да се използват до 9 ноември. Може да се отвори и допълнителен маршрут от 17 август.

Облекчението е в резултат на жалба на Доха пред авиационната агенция на ООН и постигнато споразумение между враждуващите страни.

Qatar Airways все още не е решила дали ще използва новите маршрути, преценявайки тяхната рентабилност, заяви главният изпълнителен директор Акбар ал-Бакр.

Междувременно Катар реши да премахне визите за граждани на 80 държави (включително и България), за да стимулира туризма и въздушния транспорт.

Посетителите ще имат право да пребивават в арабската държава между 1 и 6 месеца, без да се нуждаят от разрешителни за пребиваване. Необходим им е само международен паспорт.

Националният превозвач Qatar Airways пък ще пусне 62 нови маршрута до края на годината, очаквайки да привлече туристи от цял свят.   

Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и ОАЕ забраниха на катарски самолети да използват въздушното им пространство, като част от икономическите санкции, които четирите държави наложиха на Доха през юни.

Затварянето на въздушното пространство принуди Qatar Airways да лети по по-дълги и по-скъпи маршрути, което накара Доха да призове авиационната агенция на ООН да се намеси.

Съседите на Доха я обвиняват във финансиране на радикални ислямисти, намеса във вътрешните им работи и умишлена пропаганда, водена от катарската телевизия "Ал Джазира".

Заради това те прекратиха всякакви дипломатически и икономически отношения с Катар.

Катар се оплака в СТО заради блокадата

Катар се оплака в СТО заради блокадата

Следват 60 дни, в които страните трябва да постигнат съгласие