Британският производител на двигатели Rolls-Royce заяви, че ще трябва да освободи поне 9 000 от своите служители на фона на кризата, причинена от пандемията на новия коронавирус.

Компанията разполага с общо 52 000 служители, а съкращенията целят да направи годишна икономия на разходите от 1,3 милиарда паунда, или 1,59 милиарда долара. Компанията се стреми да се справи със спада във въздушните пътувания, причинени от ограничителните мерки, пише Reuters.

Най-много служители ще бъдат съкратени от гражданския и аерокосмически бизнес на гиганта. Вече са започнали консултации със синдикатите.

McLaren пред фалит: Ипотекира класически автомобили и дори технологичния си център

McLaren пред фалит: Ипотекира класически автомобили и дори технологичния си център

Компанията се надява да набере 275 млн. паунда, след като правителството ѝ отказа отпускането на 150 млн. паунда

В началото на май се заговори, че Rolls Royce най-вероятно ще стане много по-малка компания през следващите години, след като авиацията е изправена пред може би най-сериозната криза досега. Тогава източници от компанията посочиха, че се очаква съкращаване на работната сила с 15%, или около 8 000 служители. Сега този брой е дори по-голям.

"Прогнозираме продажбите за цялата година да намалят с 12%. Всички лоши новини наистина се случват през 2020 година", коментира анализаторът от Jefferies Санди Морис. По думите му евентуално съкращаване на толкова много служители би изглеждало като потенциална "такса" от Covid-19.

Rolls Royce пред несигурно бъдеще: компанията вероятно ще съкрати 8 000 служители

Rolls Royce пред несигурно бъдеще: компанията вероятно ще съкрати 8 000 служители

Кризата в авиацията бързо се разпространява и по веригата за доставки