Компанията "Русев и Русев син" е основен доставчик на български плодове и зеленчуци за големите вериги супермаркети у нас. Фермерът Росалин Русев е и един от ключовите доставчици на Лидл България, като компанията му осигурява достъп до рафтовете на веригата на повече от 30 малки и средни земеделски производители от цялата страна.

Това става възможно, след като фермерът инвестира 3 милиона лева в нова логистична база и собствен хладилен транспорт. Модерните складови помещения, които екипът ни видя, подпомагат производството и дистрибуцията на стоката, която се транспортира в 120-те магазина на Lidl.

В рамките на следващите година или две, предприемачът ще инвестира в още една логистична база, като идеята му е тя да е почти напълно роботизирана, разкри Русев пред Money.bg

"Партньор сме на Лидл България вече 10 години и всяка година оборотът ни расте с близо 30%. Тази сигурност в работата ни позволява да инвестираме в модернизация и постоянно подобрение на цялата ни дейност. Съвместната работа с Lidl ни помогна да построим нова логистична база, да разширим собственото си производство на гъби, а съвсем скоро ни предстои и да обновим автопарка с камиони с по-ниски вредни емисии", разказва Русалин Русев.

Снимка 633683

"Русев и Русев син" са една от над 250 български компании, с които Лидл България работи за доставка на стоки. Съвместната им работа започва през 2013 г. с доставка на гъби, които компанията сама произвежда, като организира и внос от Полша.

Скоро след това "Русев и Русев син" става основен доставчик на гъби за Lidl, a само няколко години по-късно започва да доставя на веригата и различни плодове и зеленчуци, произведени от много стопанства в страната. Във всеки етап по отглеждане, бране, опаковане и експедиция производителите налагат, утвърдени от Lidl практики, гарантиращи качество и безопасност на продуктите.

Кои са най-отглежданите плодове и зеленчуци у нас?

Кои са най-отглежданите плодове и зеленчуци у нас?

През 2019 г. в България се отглеждат с 50% повече зеленчуци спрямо 2016 г.

Днес "Русев и Русев син" произвежда и доставя за германската верига супермаркети над 60 вида местни плодове и зеленчуци. Компанията е един от основните доставчици на веригата, като в момента осигурява близо 50% от българските плодове и зеленчуци, които Lidl предлага.

"През годините сме присъединили повече от 30 доставчици от цялата страна и водим разговори с други седем, чиито артикули липсват в портфолиото ни. Повечето от тях са малки са малки производители, които нямат възможност за собствен транспорт и логистика, за опаковки. Затова ние сме плътно до тях, подпомагаме ги във всякакви дейности, включително и със сертификацията по GLOBALG.A.P., която е едно от задължителните изисквания на Lidl", обяснява Русинов.

През 2019 г. Lidl въвежда задължително изискване за всички свои доставчици на плодове и зеленчуци тяхната продукция да бъде сертифицирана по GLOBALG.A.P. Това е международен стандарт за качество, който покрива критерии като безопасна употреба на пестициди, работа с качествени торове и семена, анализи на водите и т.н.

Наред с тази сертификация, Lidl прилага строга система за контрол на качеството на плодовете и зеленчуците, която включва няколко основни етапа - стриктен хладилен режим по целия път на продукта от полето до рафта в магазина, проверки и тестове при доставка в складовете, както и на място в магазина.

"Всички над 120 вида плодове и зеленчуци, които предлагаме ежедневно, преминават и през строг лабораторен контрол, който включва и тестване за пестицидни остатъци. При тези анализи следваме стриктно регулациите на европейското и националното законодателство.

Това, което ни отличава обаче, е, че нашите изисквания са три пъти по-строги от нормативните. Затова работим със специализирани и акредитирани лаборатории в Германия и Гърция. Те покриват всички наши изисквания, като прецизно тестват пробите за над 700 вида остатъци от пестициди", споделя Здравко Здравков, "Стоково снабдяване" в Лидл България.

Увеличиха ли евросубсидиите производството на зеленчуци и плодове у нас

Увеличиха ли евросубсидиите производството на зеленчуци и плодове у нас

Оранжерийната ни продукция я няма никаква по пазарите